USA höjde räntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde på onsdagen sin styrränta med 0,25 procentenheter till 2,50 procent.

Precis som väntat höjde den amerikanska centralbanken igår styrräntan med en kvarts procentenhet. Det är sjätte gången i rad som centralbanken höjer räntan, som nu ligger på 2,5 procent.

Räntan höjs för att hålla inflationen i schack, något som centralbanken tycker har lyckats. Banken konstaterar att inflationen i USA är dämpad och att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras.

Sedan den förra höjningen i december har dollarn stärkts mot flera andra valutor, bland annat euron. En högre ränta anses göra investerar mer benägna att välja dollar framför andra valutor.

Varje ord i centralbankens uttalande efter sina möten vägs på guldvåg, och efter gårdagens möte kunde man konstatera att få ord hade ändrats sedan det förra uttlandet. I gårdagens uttalande står det att banken kommer att fortsätta strama åt penningpolitiken ”i en väl avvägd takt”, en mening som banken har använt sedan räntehöjningarna började.

Marknaden reagerade försiktigt på den väntade höjningen. Det som gladde marknaden mest var det som banken INTE sa. En del investerar hade nämligen fruktat ett uttalande om att räntan ska höjas i en snabbare takt framöver.

Sara Stenholm, New York