Ordalaget 26 april 2013

Ordalaget håller korpgluggarna öppna och spetsar öronen

21 min

Idag blir kränkt återigen rättvisemärkt. Vi anser att ordet inte kan användas hursomhelst - och uttrycket avsked på grått papper kan förklaras.

Hör av dig till ordalaget@sverigesradio.se

Förra veckan talade vi om rumpdrag, som ett icke-existerande redskap likt ögonmått och synvinkel, men Ivan Forsén ger oss en annan förklaring: När man vid flottning lösgjorde  de sista stockarna som fastnat längs stränderna, då gjorde man en rumpdragning.

Gunnar Holm påminner oss om det gamla uttrycket ”skatta åt förgängelsen”, då det handlar om något som dött, förstörts eller försvunnit.

Att hålla korpgluggarna öppna innebär ju att man ska vara observant. Uttrycket lär komma från de öppna luckor som finns i många kyrktorn. För uttrycket avsked på grått papper  finns en förklaring. Om man fick sparken från armén kunde detta avsked ges med extra eftertryck genom ett grått papper.

Lennart Axelsson irriterar över ofoget att använda man istället för jag. Det hörs ofta i intervjuer med idrottsmän, ”man steg upp klockan sju och sedan tränade man i en timma efter jobbet”.  Kanske det beror på att man lite grann frånhänder sig det som det talas om, alltså gömmer sig bakom ”man” för då blir inte direkt personligt, skriver Lennart.

Ordalaget påminner om att vi vid lämpliga tillfällen kan använda ordet ”en”……en får tacka för kaffet !

Vi tolkar Björn Kjellberg som att vi på något sätt bör märka politiker som säger sig brinna för något, ”ty vore det sant skulle hela nejden dofta bacon”. Då lär det inte passa med brännmärkning ?

Vi efterlyser ett svenskt ord  för call center. Vi K-märker tillbringa (används ofta med fördel istället för spendera). Vi rättvisemärker suger, egentligen ett positivt ord – och som sagt: nu utför vi ännu en rättvisemärkning av kränkt, kränkning.