fotboll – allsvenskan

Införguide: Söndagens allsvenska matcher

Söndagen bjuder på tre allsvenska matcher som fullbordar den sjätte omgången. Det handlar om AIK-Halmstad, Mjällby-Brommapojkarna och Öster-Elfsborg. Här är förutsättningarna inför dagens matcher.

 AIK-Halmstad

(Friends Arena, avspark 15.00)

Två lag som håller till i botten av den allsvenska tabellen efter svaga starter på säsongen och nu är i stort behov av en seger. AIK ligger på tolfte plats med fem poäng, Halmstad på femtonde med bara tre pinnar.

– Vi har summerat första omgångarna, analyserat vad vi kan göra bättre, vad vi måste göra bättre och vad vi ska fortsätta göra bra, säger HBK:s tränare Jens Gustafsson till klubbens hemsida.

Hans lag får klara sig utan anfallsvapnet Stefan Selakovic som är avstängd i dag.

AIK vann lagens två senaste allsvenska möten, 3-1 borta och 4-0 hemma 2011. Ska de förlänga sviten får de dock se till att spräcka sin nolla på Friends Arena. Där har AIK inte gjort ett enda mål på de två allsvenska matcher som spelats där.

Halmstad har ett trist rekord att undvika i dag. Blir det förlust kommer de upp i flest segerlösa matcher i rad i klubbens historia, det vill säga tolv raka i allsvenskan.

Samtidigt jagar laget sin första seger i årets allsvenska.


Mjällby-Brommapojkarna

(Strandvallen, avspark 15.00)

Tian Mjällby (med bara fyra matcher färdigspelade) tar emot trettondeplacerade nykomlingen Brommapojkarna. Mjällby är inne i en jobbig hemmatrend med förlust i fyra av de fem senaste matcherna i Hällevik. Nu får de chansen att förbättra statistiken mot ett bottenlag.

– Det är en viktig match. Vi ska fortsätta att vara tuffa i försvaret och visa att Strandvallen är vår hemmaborg, säger lagets tränare Anders Torstensson till klubbens hemsida.

Brommapojkarna lär inte komma till dagens match med världens största självförtroende. Laget har nämligen 13 raka bortamatcher i allsvenskan utan seger.


Öster-Elfsborg

(Myresjöhus Arena, avspark 17:30)

Svenska mästarna Elfsborg, som efter en halvknackig start ligger på sjunde plats, besöker nykomlingen Öster som ligger precis före, på sjätte plats i tabellen.

Senast lagen möttes, den 2 oktober 2006 slutade matchen 0-0. Och Öster lär törsta efter en seger. Inte bara föra att de möter mästarna, utan även för att de inte lyckats besegra Elfsborg på de nio senaste försöken. En jobbigt lång segerlös svit.

– Det blir såklart en prövning och en härlig utmaning, men hemma är vi starka, säger Östers tränare Andreas Thomsson till klubbens hemsida.

Öster saknar både anfallaren Pablo Pinones-Arce och försvararen Mario Vasilj.

Elfsborg hade svårt att ta trepoängare på naturgräs förra säsongen. Det blev bara två stycken. I år har de tagit två poäng på två naturgäsmatcher. Kanske kommer den första segern i dag.

– Det kommer bli en tuff match. De är starka därhemma och vi måste spela på topp för att rå på dem. De gjorde en bra match i Växjö senast när de slog Häcken med 2-0. Sen vet vi inte hur underlaget är, vilken kvalité det kommer hålla. Det spelar också roll säger assisterande tränare Peter Wettergren till klubbens hemsida.

De gulsvarta saknar James Keene och Henning Hauger sedan senast mot Djurgården. Jon Jönsson är dock tillbaka efter avstängning.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se