Medvinden för Sverigedemokraterna har vänt

1:34 min

Sverigedemokraterna tappar väljare och får 6,7 procent i Ipsos väljarbarometer för april. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet ser en förklaring i att Sverigedemokraterna kan ha nått en gräns och få allt svårare nå nya sympatisörer.

– Partiet hade under hösten i många avseenden en framgångsperiod där man mobiliserade ett allt större stöd. I en mening kan man tänka sig att det här planade ut. Man har nått de sympatisörer och de möjliga stöd som det finns underlag för i nuläget, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

Sverigedemokraterna fortsätter att minska till 6,7 procent, i Ipsos väljarbarometer för april som publiceras i Dagens Nyheter i dag. Det är en statistiskt säkerställd nedgång sedan toppnoteringen i februari, då partiet hade över tio procent. Sedan dess har partiet alltså tappat var tredje väljare. Enligt undersökningen har nu de rödgröna 47,9 procent medan allianspartierna har 43,9 procent.

Marie Demker ser också en annan förklaring till att Sverigedemokraterna går ner: den kommande valrörelsen.

– Sedan ser vi också en uppmarsch inför det kommande valåret där de stora och etablerade partierna börjar ruska på sig lite, Socialdemokraterna har haft kongressen och lite annat som satt partiet i fokus och vi kommer också se alliansregeringen, då har Sverigedemokraterna svårare att synas, man hamnar lite i skuggan.

Har de varit otydliga med sitt budskap?

– Nej, det kan man inte säga. Det är snarare de stora partierna som har varit otydliga, säger Marie Demker.