Ingen strejk - Kommunal och SKL eniga

1:41 min

Fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har enats kring medlarnas bud. Därmed dras varslet om strejk tillbaka.

Beskedet kom 15:30 på söndagen då parterna kallade till gemensam presskonferens.

Några av de krav som Kommunal fått igenom är en minsta löneökning på 1 700 kr under en treårsperiod, en minimering av obetalda håltimmar och stora förbättringar av villkoren för visstidsanställda.

– Vi ser avtalet som en stor framgång. Vi krävde krontalsökningar för att inte öka lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Vi begärde 1 740 kr och fick 1 700 kr, vilket är långt mer än arbetsgivarnas ursprungliga bud på 1 500 kr, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

"Ett bra avtal som håller sig inom kostnadsramen", kommenterar SKL.

– Ett treårigt avtal som håller sig inom den etablerade ramen för årets avtalsrörelse. Det är klart att vi är nöjda, säger Ingela Gardner Sundström,ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Marie-Louise Odbro är ordförande Kommunal i Härryda, öster om Göteborg, där 180 kommunalare var uttagna i strejk.

– Vi tycker att det låter som att det är ett bra avtal som tecknats. Det är vi glada för. Det låter som att man nått nära de krav som vi hade pengamässigt, 1700 kronor. Sedan verkar det också som att det innehåller förbättringar av anställningsvillkoren, något som är viktigt för våra medlemmar, säger Marie-Louise Odbro till P4 Göteborg.

Ni är ju en av de kommuner där kommunalare har varit uttagna i strejk och har laddat för detta i flera veckors tid, hur känns det nu?

– Ja, nu blir det lite avslaget, vi kommer nog att vara lite trötta här ett tag när det här har lagt sig, säger Marie-Louise Odbro.

Tvisten har gällt löneökningarnas storlek och huduvida de ska räknas i kronor eller i procent. Det rör sig om en skillnad på ett par hundralappar i månaden.

Kommunal har också velat få bort de delade turerna – då arbetsdagar delats upp med ofrivilliga håltommar.

Medlarna kom med ett bud till parterna i morse. Kommunal hade varslat om stor strejk om de inte kunde enas, en strejk som skulle bryta ut i morgon, måndag. Då skulle nästan 9 000 anställda i 100 kommuner och landsting gå ut i strejk.

Ekot