Närodlat inte alltid klimatsmart - det är bättre att skippa köttet

9:19 min

Att handla närodlad mat har ganska liten klimateffekt, det är viktigare för klimatet vad vi äter, skriver IVL Svenska miljöinstitutet i en rapport. Det viktigaste av allt ur klimatsynpunkt är att dra ner på köttkonsumtionen och i stället äta mer vegetariskt. 

Det kryllar av butiker med närodlad och ekologisk mat här på Södermalm i Stockholm som ska vara en väldigt miljömedveten stadsdel. Utanför en butik tipsar en skylt om "hel kyckling från gård, ekologisk lamm- och nötkött och köttäta korvar".

Men nu visar en studie att det spelar inte så stor roll hur eller var maten produceras. Det som spelar roll är vad vi äter, och då ska man inte äta kött om man vill vara miljömedveten.

Simona tänker mycket på var och hur maten produceras:
– Ja det gör jag, för jag har ingen lust att äta skit. Det känns bättre när det produceras nära mig än att det produceras i Sydamerika och skickas hit i paket och plast i lastbil. Sedan om det finns studier som visar att det ger en marginell skillnad för klimatet det bryr jag mig inte om. För mig känns det bättre att äta närproducerat än att det kommer från Sydafrika.

Simona är bara en av dem jag träffar på söder som är fast besluten om att närproducerat och ekologiskt är bra. Och det säger forskaren Stefan Åström heller inte emot. Men när det gäller vad som är bra för just klimatet då är det verkligen vad vi stoppar i kassen som är det viktiga.