(S) skuggbudget: "Introduktionsjobb redan nu"

1:55 min

Socialdemokraterna vill att satsningar för unga, som yrkesintroduktion och sommarskola, dras igång redan i år. Det framkom när Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, presenterade partiets skuggbudget i dag.

Oppositionspartiernas budgetar: ||

Redan i år lovar Socialdemokraterna 10 000 nya jobb i så kallad yrkesintroduktion för ungdomar.

– Det handlar om att använda de avtal som redan finns och där vi lägger på ett tydligt statligt stöd till de arbetsgivare som anställer ungdomar i enlighet med de här avtalen, säger Magdalena Andersson.

– Det handlar till exempel om handeln som kanske skulle kunna anställa en del ungdomar i sommar och höst, men likadant i kommuner och landsting.

Socialdemokraterna räknar med att deras förslag om en statlig stimulans till arbetsgivare kommer att ge 10 000 nya yrkesintroduktionsplatser redan i år till en kostnad på 400 miljoner kronor. Socialdemokraterna vill också bland annat införa en obligatorisk sommarskola för niondeklassare som inte har betyg att söka till gymnasiet.

Vänsterpartiet lade också sin skuggbudget tidigare i dag. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill införa en garanti så att unga inte ska gå arbetslösa mer än 90 dagar. Vänsterpartiet föreslår 57 000 jobb- och utbildningsplatser för 7,5 miljarder redan nästa år. Pengar som ska tas in genom en ny skatt på finansiella transaktioner.

Men Socialdemokraterna aviserar bara ett första steg i höst. Och någon ny sådan skatt redan till årsskiftet tror inte Magdalena Andersson på. Hon säger också att det kan bli svårt att höja bolagsskatten igen, efter att regeringen sänkte den till 22 procent vid årsskiftet. Socialdemokraterna finansierar stora delar av sina förslag med en höjd bolagsskatt.

– Att andra länder sänker sin bolagsskatt komplicerar frågan absolut, säger Magdalena Andersson.

Regeringen sänkte ju också för några år sedan arbetsgivaravgiften för unga, en sänkning som Socialdemokraterna hittills velat höja tillbaka för att använda pengarna till andra reformer, som höjd ersättning i a-kassan till exempel. Men sedan Miljöpartiet nu sagt att de inte längre vill höja tillbaka, låter Magdalena Andersson inte längre lika tvärsäker:

– Det vi har sett hittills är ju tyvärr att den här åtgärden inte har lett till en minskad ungdomsarbetslöshet. Sedan är det naturligtvis så att i varje höstbudget har vi naturligtvis möjlighet att ompröva våra förslag och vi höjer ju inte skatterna för deras egen skull utan för att vi ser angelägna reformer.

 

Här nedan kan du läsa Ekots direktrapportering från pressträffen: