Spaniensvensk: "Det är angiveri"

1:20 min

Christer Melkerson är en av de drygt 27 000 svenskar som är folkbokförda i Spanien. Han upprörs över att Spaniensvenskar måste deklarera de tillgångar de har i Sverige.

Svenskar folkbokförda i Spanien måste deklarera sina tillgångar i utlandet senast i morgon, annars riskerar de straffskatt och höga bötesbelopp i Spanien.

De som har mer än 430 000 kronor i tillgångar måste betala förmögenhetsskatt. Anledningen till att de tvingas uppge vilka tillgångar de har är den krisande spanska ekonomin.

Christer Melkerson är en av ungefär 27 000 svenskar som är folkbokförd i Spanien. Han har bott 23 av sina 66 år i Spanien.

– Är det förenligt med EU:s lagstiftning att man måste ange sig själv?, undrar han.

Han säger att han inte har något han behöver deklarera.

– Men hade jag haft det skulle jag känna att det var väldigt obehagligt. Vad gör de med uppgifterna om man inte deklarerat något tidigare? Är det då amnesti för det man inte deklarerat året innan?

Han berättar att vissa till och med har flyttat hem till Sverige, för att de tycker att det är för krångligt.

– Många är irriterade och nervösa. Svenskar som inte befinner sig i Spanien vet inte så mycket om det. I Sverige skulle man talat om det i press. Det har man gjort i viss mån här också, men det är bara för de som kan spanska. Alla svenskar kan ju inte språket. Först sa alla att de inte tänkte deklarera. Men revisorerna säger att det är bäst att uppge vad man har utomlands. Det blir ju böter om man inte deklarerar. Men jag tycker att det här är angiveri. Man anger ju sig själv.

Hade du lämnat landet om du haft tillgångar att deklarera?
– Hade Sverige haft den här solen, hade ingen flyttat från landet. Ordning och reda i Sverige är bra. Men det är svårt att ta sig härifrån, eftersom vädret är så bra.