Karlskrona

Barn skäms för "fel" telefon

1:50 min

En smartphone är statusprylen nummer ett på skolgårdarna i Karlskrona, visar P4 Blekinges rundringning. Och flera av barnen som inte har en smartphone skäms över det.
– Det känns som att jag är på stenåldern, säger Alexander Hafsbrandt.

Alexander Hafsbrandt och Aroz Soran går i trean på Tullskolan i Karlskrona. De har järnkoll på vilka klasskamrater som har en iPhone, Samsung Galaxy SIII, Sony Xperia eller någon av de andra så kallade smarta telefonerna.

Smartphones ligger överst på listan över saker som barn i åldern nio till tolv år önskar sig. P4 Blekinge har ringt runt till ett tiotal skolor i kommunen för att fråga vad den stora snackisen är bland eleverna. Och svaret är entydigt – smartphones.

"Känns som stenåldern"
– Det skulle vara kul att ha det som nästan alla i min klass har. Det känns lite som att jag har en stenålderstelefon och alla andra har nått järnåldern, säger Alexander Hafsbrandt.

– Ibland när kompisar frågar vad jag har för nummer så känner jag mig lite utanför, säger Dzejna Tolakovic som inte har någon mobiltelefon.

"Låtsas ha smartphone"
Barnen vi träffar säger att frågan "vad har du för telefon" är så jobbig att få att flera av dem låtsas ha en.

– Jag ljuger lite och säger att jag har olika telefoner hemma. Om jag skulle säga sanningen skulle det blir pinsamt, säger Dina Aman.

Men hur ska föräldrar ha råd att ge sina barn telefoner som kan kosta uppåt 7000 kronor? Just hur föräldrar prioriterar och tänker i den här frågan har Statens medieråd inte undersökt.

"Fler har smartphones"
Däremot visar en ännu inte publicerad rapport att nästan nio av tio barn på mellanstadiet har en mobiltelefon. Och att sex av de nio barnen har en smartphone.

Undersökningen visar också att vartannat barn har tillgång till internet på sin telefon. För två år sen hade bara var femte barn det. Och att ha en smartphone utan internet är meningslöst, menar Justine Mpawenimana.

– Då skulle jag bli galen för jag brukar alltid gå in på internet vart jag än är, säger Justine Mpawenimana.

Fotnot: I dagens Nio till ett diskuterar Jenny och Kim barns förhållande till smartphones. Vi vill ha dina åsikter i kommentarsfältet!

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se