Örebroarnas intresse för solenergi ska ökas

En solkarta över Örebros tätort och information ska öka örebroarnas intresse för solenergi. Den politiska majoriteten i Örebro kommun vill öka användningen av förnybar el tills kommunen som organisation bli självförsörjande på förnybar el om några år.

– Konkret har vi gett ett uppdrag nu för att man ska börja gå in och inventera, framförallt för att hitta bra lägen för kommunen själv och kommunens bolag men också för att inventera sollägen, solkarta, där man analyserar fastigheter utifrån hur de ligger till för att sätta upp solceller, säger Hanna Ljung, centerpartist och ordförande för byggnadsnämnden i Örebro kommun.

År 2020 ska Örebro kommuns organisation vara självförsörjande på förnybar el, och för att nå det målet behöver man 115 GWH/gigawattimme förnybar el, det motsvara energiförbrukningen för omkring 6000 normalstora villor under ett år.

Kommunen räknar med att förnybar el kommer främst från vindkraften som ska byggas ut men också från solcellsanläggningar som kommunala bolag och verksamheter ska bygga.

För att öka intresset för solenergi funderar Örebro kommun på en solkarta över Örebros tätort. Den kartan ska hjälpa både kommunen och örebroarna att avgöra om och var man kan bygga en solcellsanläggning.

– Man kan väl konstatera att vindkraften hittills har det varit mycket mera ekonomi i, men i dagens läge går utvecklingen på solel väldigt snabbt. Mellan 2010 och 2012 har kostnaderna halverats. Det här är någonting som är på frammarsch och det har ju också blivit en stark utveckling runt om i Europa och det tar vi också del av, säger centerpartisten Hanna Ljung.