NÄTKULTUR

Jack Werner: Vakna nu, idioter!

VECKANS NÄTSNACKISAR. En medelålders kvinna är märkbart upprörd, och hennes röst skakar när hon säger ”Sluta nu, det här är ju otäckt”. En ung tjej, antagligen i övre tonåren, gråter och viskar ”nej… nej nej nej nej” för sig själv. ”Jag tar det här som ett jävla hot mot mig och min familj”, väser en kille sammanbitet och börjar prata om att kontakta de farligare av sina vänner.
   Välkommen till radiokanalen NRJ:s morgonunderhållning. Citaten ovan kommer från några (1, 23) av de ofta hjärtlösa busringningar programmet innehåller, just dessa från den period då det frontades av Markus ”Knappen” Johansson och Hakim Transby.

Nu har programmet bytt besättning och frontas istället av Izabella Fröberg, Jakob Öqvist och Martin Björk, men om det är något som märkts av i veckan är det att de inte legat av sig. Deras ”Wake up call” till tonåringen Sofia, där hon lurades att hon skulle få träffa superstjärnan Justin Bieber ansikte mot ansikte, utgjorde i veckan en sorts logisk peak på de hånskratt som i veckan riktats mot tonårsidolens fans. Hanna Fahl satte ord på mycket av kritiken som surrat när hon i en mycket spridd DN-krönika ett ”både storögt och von oben-präglat perspektiv som sällan eller aldrig anläggs gentemot manlig fankultur, men som ständigt återkommer i tokroliga nyhetsinslag om ’Twilight’-supportrar och beliebers”.

De unga tjejernas idoldyrkan är aldrig lika rimlig som de medelålders männens. Fast tja, om du är ett fotbollsfan som upplever att ditt intresse lika regelbundet analyseras, häcklas och exotiseras, hör av dig med din berättelse. Annars tror jag inte på att det händer.

Uppdatering
I dag måndag gick NRJ-trion ut med att samtalet till ”Sofia” var en bluff.  Synen på unga flickors idolskap är däremot intakt och möjlig att bygga ovanstående resonemang på, detta trots att såväl kommersiell radio som public service uppenbarligen börjat känna sig mer och mer bekväma med att ljuga om sitt innehåll.

Detta att avkräva somliga på vittnesmål, var åtminstone ett trick som Isabella ”Blondinbella” Löwengrip tyckte verkade rimligt. Efter att hon i en harang om en handfull tweets ifrågasatt gymnasiet Södra Latins beslut att införa ett könsneutralt omklädningsrum – ”för hermafroditer”, som Blondinbella uttryckte det – sammanfattade hon sitt synsätt i sin blogg. Hon skrev att hon väntar på mail från människor som skulle vara i behov av dessa omklädningsrum, underförstått att de inte existerar om de inte mailar henne, och visade sympati för ”majoriteten som faktiskt identifierar sig som man eller kvinna, som plötsligt nu ska bli häxjakt-jagade av genus-epidemin som sprider sig över landet likt zoombisarna [sic] i Walking Dead”.
   Det är verkligen en färgstark liknelse, men till skillnad från den verklighet människor med binär könskaraktär upplever har jag aldrig hört talas om någon som faktiskt upplevt detta.

Och folk hörde av sig till Blondinbella, om än snarare i form av öppna brev än slutna mail.
   ”Varför är det vår skyldighet att utbilda Dig om vår existens och våra villkor”, frågade sig Tumblr-användaren Maria och bloggaren Trollhare beskrev att hen ”inte är ute efter att omvända alla till att bli transpersoner. Det enda jag vill är att få byta om ifred, gå på toa ifred, gå och simma ifred”.
    Än så länge har Blondinbella inte besvarat något av dessa brev. Frågan är om någon väntade sig att hon skulle göra det. Många på nätet är intresserade av att profilera sig, men inte fullt så många gillar tanken att låta den bergsäkra fasaden rinna av genom att – ve och fasa – faktiskt ge någon annan rätt.

Det finns paralleller här, inte bara till synsättet som NRJ:s omtvistade morgonbus exemplifierar utan också till den amningsdebatt som utlöstes av Youtube-filmen ”Du kan amma här”. Gangnam style-parodin fick många tittare men väckte också mycket vrede – kvinnorna däri sjöng dåligt, dansade stolpigt och tog fram bröst som inte såg ut som i porren. Det räckte för att många unga män skulle hota och hata filmen så till den grad att den hamnade i riksmedia.
   Varför? Kanske för att den representerade en annan bild än den som de själva var bekväm med, invand vid. Tillsammans med Blondinbella och NRJ-trion valde de den lättaste påtänkliga vägen att betrakta fenomenen de snubblat över – att distansera sig. Det omsattes i hat, hån och nonchalans, men i grunden finns samma ovilja att faktiskt lyssna på en annan historia. Acceptera en annan verklighet.

Blindheten för andras liv och perspektiv har beskrivits flera gånger i veckan, exempelvis av Jan Gradvall som liknar den vid en debattdrake som tvingar oss slåss inför publik istället för att komma till förståelse och i UNT pratar  Ola Larsmo om hur demokrati är beroende av att de mäktiga avstår lite av sin makt. Tankar som inte verkar ha nått fram till Blondinbella, NRJ och amningshatarna. Det är ironiskt. I en tid där det är möjligt att möta fler människor än någonsin tidigare väljer de att utgå endast från sig själva. Och i en tid där inkännande lyssning behövs mer än på länge kan det vara ett problem på riktigt.

Fem saker du ska veta:

Fem bilder du ska ha sett:

Fem filmer du ska ha sett:

  • Hur torskar man sitt jobb som nyhetsankare? Jo, man utnyttjar sina första sekunder i den första dagen på jobbet till att svära. I sändning.
  • Trenden att göra ett Youtubeklipp där man ritar upp sin livshistoria har nu växt så till den grad att Nordkoreas diktator Kim Jong-un fått se sitt liv uppskissat. För ni trodde väl inte han skulle undkomma att nämnas även i denna veckans nätsnackisar?
  • Den rika skådespelaren och regissören Zach Braff, känd från bland annat tv-serien Scrubs, känner sig antagligen inte rik nog för att själv finansiera sin nya filmidé. Därför försöker han nu samla in pengar från fansen, och får blandade känslor (och alla pengar han behöver) till svar.
  • Världens mest könsstereotypa matlagningsproblem, har det gjorts än? Jepp, här har ni.
  • Sist men inte minst var det i veckan dags för den årliga middagen mellan president Barack Obama och presskårens Vita Huset-korrespondenter, och som vanligt slog Obama till med en del festliga skämt. Bland annat detta.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb