Kalmar län

Allt fler vill bli biodlare

1:37 min

Honung är inne, det märks på att intresset både för att odla och äta honung ökar. Inte minst är det livsmedlets status som hälsobringare som fått intresset att stiga. Det forskars också mycket kring honungens roll som livsmedel och hur den kan användas i vården.

– Honungen säljer som smör, det går lätt att sälja, säger hobbyodlaren Muhammed Tatarevic i Kalmar. 

Mest hobbyodlare

Muhamed Tatarevic är en typisk hobbyodlare med sina tre kupor. De allra flesta biodlare har inte mer än tre fyra kupor, så att leva på biodling är extremt ovanligt. 

De här tre kuporna står alla statsnära i Kalmar, två av dem vid några odlingslotter. Alla kupor står en bit från vägen och är, trots alla bin som surrar runt dem, mycket diskreta. Men det finns plats för många flera och Muhamed Tatarevic kommer att skaffa fler. 

– Jag tror att mellan tio och femton kupor är ganska bra. Det är en mängd samhällen man kan hantera på fritiden, säger han. 

Årets kalla vinter ställer till det

Bin gör stor nytta som pollinerare men det är inte helt enkelt att ha bisamhällen, eftersom det går åt en del skötsel och det finns risker. En kall vinter som den vi haft är det en hel del samhällen som inte klarar sig. Detta kan leda till att honungsproduktionen bli lidande en tid innan man får upp antalet bin och samhällen. 

Men dessa problem stoppar alltså inte intresset för biodling. Och Muhamed Tatarevic märker att många är nyfikna och intresserade av att börja med biodling. 

– Absolut vi har ganska stort tryck på vår biodlarförening, berättar han.