EKSJÖ

Historiker vill få bort staty

1:44 min

Ryttarstatyn har stått på torget i Eksjö i snart 100 år. Nu vill historikern Göran Modig att den tas bort, med motiveringen att den står för en historia vi inte borde vara stolta över. Men han får mothugg.

Det var ett medborgarförslag som satte fart på diskussionen om ryttarstatyns vara eller inte vara på torget i Eksjö. Statyn föreställer en husar från 1600-talet med svärdet i högsta hugg och den ska representera en del av stadens militärhistoria.

Göran Modig är historiker och ofta anlitad som guide i Eksjö - han vill ha bort statyn. Den glorifierar en epok av grovt våld som han till och med jämför husarernas framfart på 1600- och 1700-talet med det nazisterna gjorde under andra världskriget.

– Det är hemska saker de höll på med. Man plundrade, våldtog och lemlästade i en ohygglig omfattning egentligen.

Helst vill Göran Modig ha torget fritt från statyer. Men om det inte går så kan han tänka sig något som illusterar torglivet från gångna tider i stället.

Men Göran Modig får mothugg. Man kan inte flytta en staty hur som helst. Det säger Lennart Grandelius som var stadsarkitekt i Eksjö fram till 2002.
– Denna staty står på ett byggnadsminne, om man ska flytta den måste man begära tillstånd av länsstyrelsen, men den tanken är absurd, det kommer med vändande post ett blankt nej.