Recept på hållbara fisktacos och fish n chips

Kocken Daniel Frick är delägare i B.A.R. sveriges första MSC-certifierade restaurang. När Klotet besöker Marine Stewardship Councils svenska 10-årskalas i en livsmedelsbutik i Stockholm bjuder han på hållbart fiskade Hokifiléer. Daniels fish n chips är gyllengula och frasiga i fina pappstrutar, mjuk fiskarom, bra spänst som om de hoppat rakt upp ur vattnet och ned i fritösen, perfekta helt enkelt. Hans fisktacos är en spännande variant av fredagsmys, med mycket ambitiösa såser som gifter sig med sting. Recepten följer nedan.

Alla recept är tänkt att räcka till 4 personer.

FISH TACO
500g Msc märkt Hokifilé
12 mjuka Majstortilla

Metod:
Skär fisken i 40g stora bitar, vid servering stek hokifilén i het stekpanna med mycket olja.
Värm majstortilian i 220 grader varm ung i 5 min. Servera med såserna och garnera med koriander.



Chipotle majonnäs
2 rostade chipotlechili
½ skalade vitlöksklyftor
4 msk Olivolja
saften från ½ lime
1 dl Majonnäs
salt
svartpeppar

Metod:
Lägg Chipotlechili i en bunke och häll kokande vatten med lock och låt dem svalna.
Mixa med limejos och olja till en slät konsistens. Blanda chipotlemixen med majonnäsen och smaka av med salt och svartpeppar.

Bönröra
100g mixad svarta bönor
½ grovt hackad silverlök
1 rostad vitlöksklyfta
1 dl Kycklingbuljong
ister
salt

Metod:
Fräs löken med ister till den blir svart. Häll över bönerna, kycklingbuljong och vitlök. Låt koka till önskad konsistens. Smaka av med salt innan servering.

Grillad tomatsås
6 tomater
½ silverlök
1 vitlöksklyfta
3 chipotle (urkärnade och blötlagda)
1 knippe koriander
ister
salt
svartpeppar

Metod:
Grilla grönsakerna tills det fåt rikligt med färg (nästan svarta). Mixa sedan de grillade grönsakerna, chipotlechilin och kriandern grovt. Låt sedan allt sjuda i en kastrull i en timme. Smaka av med alt och svartpeppar

Avokadosås
2 mogna avokado
½ röd chili
½ vitlöksklyfta
saften från 1 lime
3 msk crème fraiche
koriander
salt

Metod:
Skala och kärna ur avokadon, mixa alla ingredienser slätt i en kannmixer. Smaka av med salt och koriander   


FISH & CHIPS
500g Msc märkt Hokifilé
Panco ströbröd (finns att köpa i asiabutiker)
vetemjöl
äggvita

Metod:
Skär Hokifilén i 120g stora bitar. Panera Hokifilén, först i vetemjöl sedan i äggvita och avsluta med att vända fisken pancobrödet. Vid servering fritera Hokifilén i 180 grader varm olja i ca 4 min.

Majonnäs
90g äggula
40g vitvinsvinäger
30g Dijonsenap
15g grov söt-stark senap
10g salt
500g matolja
100g rapsolja

Metod:         
Blanda allt utom oljorna i en bunke, vispa allt och tillsätt oljan sakta (smalstråle) fortsätt vispa tills all olja är i. I fall majonnäsen blir för hård, tillsätt några droppar vatten.

750g pommes frites
Vid servering fritera pommes frites i 180 grader varm olja i 5 min. Servera med Krispig hokifilé, majonnäs och en citronklyfta.