Faller antimateria uppåt?

En ny experimentteknik ska testa ifall antiatomer faller uppåt, istället för nedåt som föremål av vanliga atomer.

Antimateria är en sorts spegelmateria, med motsatta egenskaper mot vanlig materia. Därför är lätt till hands att ställa frågan: antipartiklar, dras de mot jordens centrum, som vi? Fysiken har tunga teoretiska argument för att det inte är nån skillnad på massan hos materia och antimateria, alltså ingen skillnad i hur de påverkas av gravitationen. Men det här har ännu inte kunnat testas på ett entydigt sätt.

Nu vill fysiker i projektet ALPHA på det europeiska laboratoriet CERN testa det här på antiatomer. I ALPHA kombineras antiprotoner och antielektroner (som kallas för positroner) till antiväteatomer – det är svårt, men de har hunnit tillverka och observera några hundra stycken.

I en ny artikel beskriver det internationella forskarlaget en ny teknik som de håller på att utveckla för att testa hur antiatomerna faller. Hittills har de inte kunnat se någon tendens hos antimaterian att falla uppåt. Men det är en svår mätning, som nu ska förbättras, så att de kan avgöra frågan: finns det antigravitation, eller funkar faktiskt tyngdkraften lika för alla partiklar?

Det riktigt avgörande resultatet kommer det att ta några år att få, eftersom den gamla ALPHA-apparaten har monterats ner och ska ersättas med den förbättrade ALPHA-2, där många fler antiatomer ska tillverkas.

Referens:
The ALPHA Collaboration & A. E. Charman, "description and first application of a new technique to measure the gravitational mass of antihydrogen", Nature Communications 2013, DOI: 10.1038/ncomms2787