Ny process mot The Pirate Bay

2:02 min

Åklagare Fredrik Ingblad tar den svenska fildelningssajten The Pirate Bay till rätten – igen. För trots att männen bakom The Pirate Bay har fått sina domar så fortsätter sajten att leva vidare på nätet. 

– Jag har vänt mig till tingsrätten och yrkat att domänerna The Pirate Bay och piratebay.se ska förverkas. Grunden för det är att de utgör hjälpmedel vid de upphovsrättsintrång som pågått och pågår via fildelningssajten Pirate Bay, säger Fredrik Ingblad

Domänerna är kopplade till två toppdomäner, .se och den nuvarande isländska toppdomänen .is. De ska vara registrerade av en av de fyra männen i det uppmärksammade The Pirate Bay-målet, som dömdes för medhjälp till upphovsrättsbrott och som ses som en av grundarna av fildelningssajten.

Åklagare Fredrik Ingblad säger att domänerna borde kunna ses som ett hjälpmedel vid brott och på sätt förbjudas av domstol.

Den svenska sajten fortsätter, trots domarna, att vara en av de populäraste piratsajterna. Det har retat upp rättighetsinnehavare i hela världen.

– Det är fem stycken anmälningar avseende intrång i filmer, ljudböcker musikalbum och musikrecensioner, som ligger som grund för detta och utgör brotten, säger Fredrik Ingblad.

Han vill också se om man kan få stiftelsen .SE, som ansvarar för driften av över en miljon domännamn i Sverige, att få The Pirate Bay stängd.

– I riktigt uppenbara fall så har de en möjlighet, då det begås mestadels brott via en domän, att via sina registreringsvillkor avregistrera en sådan domän, säger Fredrik Ingblad.

Sajten The Pirate Bay har hoppat runt på senaste tiden till olika toppdomäner i Norge och Grönland bland annat och skulle i praktiken kunna hoppa vidare till nya länder. Något som Fredrik Ingblad är medveten om.

– Det jag kan göra som svensk åklagare är att agera i Sverige att gå till svensk domstol och då menar jag att det är de här domänerna som jag kan yrka förverkade. Sedan krävs agerande från andra länder också, säger han.