Jakt på hållbar fisk till middag

13 min

Att äta fisk är ju är så nyttigt. Men när man hör FN-statistiken om att 80 % av våra världshav är fiskade till maxgränsen eller överfiskade, så är det inte lätt att veta vad man ska välja i butikshyllorna. Till hjälp för villrådiga finns bla KRAV och MSC-märkningen. Klotet jagar hållbar fisk till matbordet och vi börjar i en livsmedelsbutik.

Den internationella märkningen för hållbart fiske MSC, Marine Stewardship Council, en diskret blå symbol med stiliserad fisk på firar jubileum och bjuder på plockmat i en livsmedelsbutik. Det var 10 år sen som vi svenskar fick lära oss en ny art som hette som en sport, ”hockey-fisk”, eller ja hoki egentligen, en vitfisk från Nya Zealand som kunde ersätta Östersjötorsken som då var utfiskad.

Minna Epps, verksamhetsansvarig för MSCs österkontor ler stort. Hon är nöjd med det lyckade 10-årskalaset. Den ideella organisationen Marine Stewardship Councils krav på Hokin har lett till att det nya zeeländska fisket kraftigt minskat bifångsten av sjöfågel i näten och nått biologiskt hållbara kvoter. Numer finns över 1000 olika msc-märkta produkter i svenska butiker. Men bara vildfångad fisk, inte odlad som ju blir allt vanligare.

– Den utlösande faktor som gjorde att MSC startades var just att fiskbestånden var så överfiskade. Som en åtgärd har odlad fisk vuxit kraftigt och man beräknar att 2018 så kommer det att vara mer odlad fisk än fångad fisk även i vår del av världen, säger Minna Epps. Men för en månad sen kom den första hållbart odlade certifierade produkten av en annan organisation som heter Aquaculture stewardship council ASC. Deras standarder skiljer sig mycket från MSC som bara han en standard för alla vilda fiskar, medan odlad fisk kräver särskilda regler och sociala krav för olika arter. Nu finns för hajmal, tilapia och räkor och förhoppningsvis snart lax berättar Minna Epps.

Att den MSC-märkta fisken verkligen är hållbart fiskad garanteras av en omfattande kontrollapparat med fristående konsulter och krav på  förbättringar, annars dras märkningen in som nu med msc-makrillen där det  bråkas om fångstkvoter. 50 stickprover i Sverige med MSC-märkta produkter som DNA-testades nyligen visade att alla var av rätt art och från rätt vatten. En vetenskaplig studie publicerad häromåret klargjorde att de MSC-certifierade fiskebestånden hade ökat med 46 % på 10 år, medan motsvarande fiskebestånd som inte fiskades efter samma hårda miljöregler hade ökat med 9 % på samma tid.

Men MSC märker alltså bara själva fisken i fiskpinnen. Vill man vara säker på att paneringen också har miljökontrollerats så får man leta efter KRAV-märkning istället. Då är spannmålen ekologiskt odlad och dessutom har man kollat att fisken inte innehåller höga halter miljögifter och att den är så klimatsmart som möjligt, alltså att det inte gått åt ohemula mängder diesel för fiskebåtarna.

Veronica Sund forskar på miljöpåverkan av fisk vid SIK Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg. Hon sitter i KRAVs fiskekommitté som oberoende expert och har också hjälpt MSC certifiera nya produkter. Hennes bild är att båda märkningarna är bra.

--Jag tycker att båda är bra miljöval för fisk. De har lite olika ingång. MSC är globalt regelverk och KRAV finns bara på svenska marknaden men tar även in fisk från andra områden. MSC jobbar på en bred nivå för att så många fisken som möjligt ska kunna bli certifierade, KRAV är ibland lite mer av en spjutspets i och med att deras regler går in på fler områden och alla kanske inte kan leva upp till det, säger Veronica Sund.

Veronica Sund tycker däremot att de båda miljömärkningarna skulle kunna börja ta hänsyn till resursanvändandet av fisken. När en fisk maskinrensas så bli bara knappt hälften kvar som filé, resten förvandlas till djurfoder, och det gäller även KRAV eller MSC-märkta filéer. Och när vi nu blir allt fler människor på jorden samtidigt som haven töms så är det här inte hållbart anser Veronica Sund som hoppas att MSC och KRAV ska gå i bräschen för en förändring.