Ambulanssjukvården

Rädsla för straff tystar anställda inom ambulansen

2:40 min

Anställda inom ambulanssjukvården vågar inte rapportera avvikelser. Enligt Vårdförbundet i Västmanland finns en rädsla att rapportera brister. Det är särskilt hos anställda i Fagersta men även i Sala som rädslan finns, säger Lena Rousk Vårdförbundet och huvudskyddsombud vid akuten.

Att inte anställda vågar eller vill rapportera är allvarligt menar Lena Rousk.

– Utifrån vår profession som sjuksköterskor är det väldigt allvarligt att man inte vågar påtala fel och brister, eftersom man anser att den här avvikelsen blir personlig mot mig. Det som har skapats nu är tysta arbetsgrupper, för man jobbar inte konstruktivt inom ambulansen, säger Lena Rousk Vårdförbundet.

Fem anställda inom ambulanssjukvården i Fagersta och Sala som vill vara anonyma bekräftar att det finns en stor rädsla att våga rapportera brister i verksamheten.

Men Eva Dannert, utredare Västmanlands sjukhus som är den som enhetschefen Fredrik Leek hänvisar till när det gäller kritiken som riktats mot ambulanssjukvårdens ledning i en undersökning vid stationen i Fagersta, säger att hon inte kände till att det fanns en rädsla när det gäller att rapportera avvikelser.

– Det är faktiskt inget som någon framfört till mig. Jag har inte hört det, det är första gången som jag har hört det och det borde man ha framfört till mig, säger Eva Dannert.

– Men självklart är det något som man måste ta på allvar säger Eva Dannert.