Högre risk för tarmcancer hos rökande kvinnor

1:35 min

Kvinnor som röker löper en betydligt större risk att drabbas av tjocktarmscancer än män som röker. Det visar en stor norsk studie.

Kvinnor som röker löper en betydligt större risk att drabbas av tjocktarmscancer än män som röker. Det visar en stor norsk studie.

Tjocktarmscancer är ännu en hälsorisk med rökning som slagits fast på senare år. Men rökaren Lars Gustafsson blir inte överraskad, han känner redan till de flesta negativa effekterna.

– I princip alla tror jag. Jag har hört talas om allt eftersom jag röker.

Så sent som förra året slog Världshälsoorganisations cancerforskningsinstitut IARC fast att det finns en koppling mellan tarmcancer och rökning.

Och nu visar en norsk studie med fler än 600 000 deltagare, att kvinnor drabbas extra hårt. Rökande kvinnor löper 19 procent högre risk än icke-rökare att få tjocktarmscancer, medan rökande män bara har en ökad risk på åtta procent.

Kvinnor behöver inte heller röka lika mycket för att drabbas, och det var överraskande tycker en av forskarna bakom studien, professor Inger Torhild Gram från universitetet i Tromsö i Norge.

– Ja, det var väldigt oväntat. Speciellt som vi vet att i Norge har män rökt många fler år och också många fler cigaretter om dagen. Då var det oväntat att kvinnor som röker få cigaretter får lika mycket tjocktarmscancer som män som röker många cigaretter per dag.

En förklaring till skillnaden kan vara att rökning tycks orsaka en viss typ av tjocktarmscancer som också är vanligare hos kvinnor.

Tjocktarmscancer har ökat kraftigt i hela världen de senaste 50 åren, och rökning kan vara en del av orsaken tror professor Inger Torhild Gram.

– Absolut, jag tror att det är en stor del av förklaringen faktiskt.

Studien publiceras i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.