Fylleri och våldsdåd under Valborg

1:14 min

Valborgsfirande med mycket folk och mycket fylla. Det är polisens beskrivning av årets sista aprildag. Från flera håll rapporteras grövre våldsbrott, medan andra polisdistrikt beskriver kvällen som en vanlig helgkväll.

I Sundsvall blev två personer allvarligt knivskurna under natten. Senare kunde polisen gripa två misstänkta för grov misshandel.

I Heby kommun i Uppland greps en man som misstänks ha våldtagit en minderårig flicka. Han anhölls senare under natten.

Från flera platser i landet uppges firandet ha börjat lugnt, men att stämningen skruvats upp under kvällen i takt med ökande alkoholintag.

– Vi har åkt runt och besökt platser där vi vet att unga brukar samlas och ha sin alkoholdebut, för det är ju en sådan kväll, säger Ronny Dahlqvist, vakthavande vid polisen i Östergötland.

På traditionstyngda orter som Lund och Uppsala började firandet tidigt på dagen. I Lund blev det stökigare än vanligt tidigt på kvällen när som mest 27 000 personer samlades i Stadsparken.

Ett 20-tal fall av misshandel har rapporterats. Många minderåriga har också körts hem till sina föräldrar, samtidigt som ett 30-tal personer anmälts för brott mot alkohollagen.

– Det har varit ganska stökigt i och runt Stadsparken, med mycket fylleri och rätt mycket misshandel. Det har varit stökigare än förra året, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisen.

Det förebyggande arbetet har på flera håll fungerat bra, och socialtjänst och frivilliga som samarbetade med polis ute vid eldarna där ungdomar rörde sig skapade lugn.

– Det är väl förberett med mycket poliser ute och många nattvandrare på olika platser. Närpolisen är ute, så visst händer det saker. Men inget har spårat ur, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Varken från Stockholm eller Göteborg rapporteras grövre våldsbrott. Enligt polisen har firandet avlöpt som under en vanlig Valborg eller helgkväll.

Polisen har också jobbat inriktat på att ta fast langare inför Valborg, och ett flertal fall där försäljningen av sprit till minderåriga skett öppet rapporteras också.

I Uppsala hade 104 personer omhändertagits för fylleri tidigt på onsdagsmorgonen, den yngsta 15 år. Ett tiotal personer har gripits misstänkta för olika brott, bland annat misshandel.

– Det är en vanlig valborgsmässoafton kan man säga, med massor av folk och mycket fylla. Vi sållar och tar hand om det värsta, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.