Kristdemokrater vill ha tv-kändis i EU-parlamentet

2:09 min

Kristdemokraterna vill ha en tv-kändis i topp på sin lista till nästa års val till Europaparlamentet. Det är resultatet av det provval till Europaparlamentet Kristdemokraterna offentliggör på torsdagen.

Det är tv-journalisten och nyblivne kristdemokratiske partimedlemmen Lars Adaktusson som överlägset har vunnit kristdemokraternas provval till Europaparlamentet.

Ingen av de andra som deltagit provvalet är ens i närheten av de siffror Lars Adaktusson fått.

De som röstat är 1 039 personer som är ombud på Kristdemokraternas distriktsstämmor. 128 personer hade tackat ja till att ställa upp som kandidater.

Röstsiffrorna har räknats fram enligt tre olika system. Hur man är räknar så är Lars Adaktusson det önskade toppnamnet.

När det gäller vem som ska stå överst på listan till Europaparlamentsvalet har Adaktusson fått 594 röster. Närmast efter honom kommer före detta europaparlamentarikern och riksdagsmannen Lennart Sacrédeus med 60 röster. Det är samme Sacrédeus som petades från listan för fem år sedan - bland annat motiverades det då av partiledaren Göran Hägglund med uttalanden Sacrédeus gjort om homosexuellas rätt att gifta sig.

Efter Sacrédeus i provvalet kommer Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, och riksdagsledamöterna Desirée Pethrus och Caroline Szyber.

Trots Adaktussons totala överlägsenhet är det inte självklart att det blir han som toppar listan till europaparlamentsvalet, säger nomineringskommitténs ordförande Peter Kullgren:

– Nej, då skulle ju provvalet i så fall vara avgörande och det är det ju inte utan nomineringskommittén kommer att arbeta vidare nu och provvalet är ett av verktygen. Vi kommer att fortsätta med intervjuer och titta vidare på kandidater så ingenting är klart förrän partifullmäktige sagt sitt den 25:e oktober.

Men menar du verkligen att det går att bortse från ett sådant här resultat?

– Nej, jag sa inte att man kan bortse från någonting. Det här är ett av verktygen som nomineringskommittén har och Lars Adaktusson har gjort ett jättestarkt resultat och det ligger naturligtvis till hans fördel och så fungerar det med provval.