Misstänkt kattplågare gripen

1:29 min

En ung man har anhållits misstänkt för att ha dödat flera katter i och omkring området Högsbohöjd i Göteborg.

– Vi har sammanlagt nio döda katter sedan i november 2011. Vi har hämtat in en ung man i dag. Han sitter frihetsberövad hos polisen, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Sammanlagt handlar det om nio katter som ska ha plågats till döds. Den unge mannen är i nuläget misstänkt för djurplågeri. Han är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Det är ett klassiskt, traditionellt spaningsarbete som lett oss fram till honom. Även allmänheten har en stor del i tips och så vidare, säger Björ Blixter.

Senast i går hittades en död katt på Saxofongatan i Västra Frölunda. Polisen tror att den kan ha dödats vid Pennygången i Högsbohöjd.

Redan 2010 upptäckte boende att någon attackerade katter i området. En 30-årig man som bor i området satt anhållen några dagar i april i år, men han släpptes och är nu helt friad från misstankar.

Under tiden 30-åringen satt frihetsberövad fortsatte brotten mot katterna. Och nu har alltså en ung man kunnat gripas. Enligt polisen gäller misstankarna händelser som skett från november 2011 fram till i går.

– Nu känner vi oss tämligen säkra på att vi fått tag på rätt förövare, säger Björ Blixter.

Hur stor press har ni känt på er i det här ärendet?
– Djurärenden rör upp känslor. Det är försvarslösa djur som är utsatta för en mycket grym behandling. Det har varit en stor press på oss. Samtidigt får det ta en del tid så att vi kan lagföra någon för det här brottet, säger Björ Blixter.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se