Blekinge

Lokal tidning tappar miljoner

1:24 min

Tidningen Bas Blekinge innehåller för lite journalistik och tappar därför sitt presstöd på nära tre miljoner kronor årligen. Men trots den ekonomiska smällen så läggs tidningen inte ner - istället blir den tjockare.

Tidningen Bas Blekinge vänder sig till människor från länet som flyttat härifrån. Tidningen publicerar gamla skolfoton, gratulationer till födelsedagsbarn som fyller jämnt men också rena nyheter från Blekinge.

Bas Blekinge har, till skillnad från många andra tidningar, ständigt ökat sin upplaga och har nu 4 700 prenumeranter.

Skolfoton inte nyheter
Men Presstödsnämnden menar att tidningen innehåller alldeles för få traditionella nyheter och att skolfoton och liknande inte kan räknas som nyheter. Och därför dras nu presstödet in.

– Det är tråkigt men vi kämpar vidare. Vi lägger inte ner tidningen utan vi får ta de pengar vi har och låna resten. Om nu någon vill låna oss pengar, säger Lars Andersson, ansvarig utgivare för Bas Blekinge.

Inga uppsägningar
Men trots att bara tryckningen och distributionen kostar två miljoner kronor per år, så är det inte aktuellt att säga upp någon ur redaktionen på sex personer.

– Nej, men däremot hade vi tänkt anställa en person och det kan vi inte göra nu, säger Lars Andersson.

Tidningen blir tjockare
Att lägga över tidningen på webben är inte aktuellt. Lars Andersson menar att de som prenumerar på Bas Blekinge är äldre och vill ha en papperstidning.

Istället så utökas tidningen med två sidor som ska innehålla traditionellt nyhetsmaterial. Och hoppet är att Presstödsnämnden ska gilla förändringen.

– Vi kommer att söka presstöd så fort vi får igen. Och vi tror att vi kommer att klara det, säger Lars Andersson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se