Domstol säger nej till vargjakt i Sverige

1:07 min

Naturvårdsverkets beslut om vargjakt stoppas. Totalt 16 vargar skulle skjutas för att minska inaveln, men det finns bättre sätt att göra det på skriver Förvaltningsrätten i en dom på torsdagen.

– Nu tänker vi analysera den och försöka tolka vad det är man menar med det domslutet, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

Tidigare i år fattade Naturvårdsverket beslut om att 16 vargar i åtta revir i Dalarna, Värmland, Närke och Södermanland skulle skjutas för att förhindra inavel.

Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden överklagade beslutet. Tre vargar hann skjutas innan jakten blåstes av i väntan på dagens dom.

Enligt domen var det fel att utlysa selektiv och riktad jakt. Förvaltningsrätten skriver i domen att det finns bättre sätt att minska inaveln på, till exempel genom att flytta hit vargar från andra länder och att sätta ut djurparksvalpar.

– Vi har ju länge hävdat att licensjakten strider mot de bindande internationella regler som finns för att förvalta hotade djur. EU-kommissionen har gett oss rätt, men vi har ännu inte fått en domstolsprövning på EU-nivå, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Nu har en svensk domstol slagit fast att Naturvårdsverkets bedömning är felaktig och har gett oss rätt. Det känns jättebra, det är viktigt för vargstammen inte minst.