Sjuka hästar blir billigt kött

3:02 min

Sjuka hästar med antibiotika som slaktas, kriminella nätverk, häststölder och livsmedelsföretag som tjänar pengar på fattiga bönder. Det ligger bakom det billiga hästkött som europeiska livsmedelsindustrin blandat i maten, visar P1-programmet Kalibers granskning av den dolda hästbranschen i Rumänien.

På en marknad i norra Rumänien står hästarna som är till salu intill sina ägare på en gräsplan. Rumänien har seglat upp som en storsäljare av hästkött och sedan EU-inträdet 2007 har exporten dubblerats. Rumänien är därmed Europas tredje största exportör av hästkött.

En av hästarna vi ser på marknaden haltar. Andra ser magra ut. Men få av dem har de dokument på medicinering de enligt lag ska ha och hästhandlaren Constantin Robota berättar hur han själv kan gå till apoteket och köpa ut antibiotika utan recept från veterinär mot alla regler.

Veterinären Bogdan Novenschi som arbetat som rådgivare åt den rumänska livsmedelssäkerhetsmyndigheten bekräftar bilden. Försäljning av antibiotika utan recept är ett stort problem säger han, särskilt som hästarna sedan kan hamna på slakterierna utan att medicineringen är dokumenterad.

Både han och svenska läkemedelsverket varnar för stor användning av preparaten då antibiotikaresistens kan drabba både djur och människor. Och om hästen till exempel får en resistent salmonellabakterie så kan människor smittas via kontakt med hästen men också om vi äter köttet. Och är man väl smittad är det mycket svårt att bli botad.

– Många av hästarna som är under behandling hamnar på slakterierna, säger Bogdan Novenschi.

Förra året exporterades över 6 000 ton hästkött till andra EU-länder enligt officiell statistik. Rumänskt hästkött som är lämpat för köttfärs kostar runt 10 kronor mindre per kilo än nötkött. Det har gjort det möjligt att tjäna stora pengar för europeiska matproducenter som märkt om hästköttet till nötkött. 

Kalibers granskning visar hur fattiga bönder sålt sina hästar för några hundralappar till slakterierna för att överleva vintern. Hästar som de betalat uppemot 5 000 svenska kronor för.

I byn Codlea i Transsylvanien vittnar bönderna också om hur deras hästar blivit stulna av kriminella nätverk för att skickas till slakt. Hästarna är i Rumänien det viktigaste arbetsverktyget för många bönder för både transport och lantbruk.

– Att mista sin häst är som att mista ett barn eller en arm, säger Maria i Codlea. 

Veterinär Bogdan Novenschi säger att häststölder blivit allt vanligare de senaste åren och att slakterier blundar för om hästar har rätt dokumentation eller ej.

– Jag tror att många hästar slaktas illegalt då de inte har några papper, säger han.

Mer om detta hör du i P1-morgon i dag och hela granskningen sänds i Kaliber på söndag klockan 12 i P1.