Bildt får skarp kritik för hållning om kärnvapen

2:36 min

Utrikesminister Carl Bildt får skarp kritik för sin hållning i det internationella arbetet mot kärnvapen. På en FN-konferens nyligen valde Carl Bildt att inte ställa sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl som de allra flesta närvarande länderna skrev under.

Sverige har också för en kort tid sedan lämnat en nedrustningskoalition som kom till på svenskt initiativ.

Det här riskerar att skada Sveriges trovärdighet i arbetet mot kärnvapen, befarar Christer Winbäck som för tillfället är utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet:

– Jag är förvånad. Man har ju tidigare uttryckt det här väldigt tydligt att de humanitära konsekvenserna av ett användande av kärnvapen är det som gör att vi inte får använda kärnvapen överhuvudtaget i framtiden.

Påverkar det Sveriges roll i nedrustningssammanhang?

– Jag tror att risken är att vår roll kan bli något nedtonad. Jag tror att man förväntar sig att alla länder skriver under texter om de humanitära konsekvenserna av kärnvapen, och om Sverige då inte gör det så kan det hända att andra länder tycker att vår röst inte är värd lika mycket längre.

Det var på en FN-konferens om nedrustning nyligen som Carl Bildt valde att inte skriva under det här uttalandet. Det säger alltså att användandet av kärnvapen kan leda till så ohanterbara och oacceptabla konsekvenser för mänskligheten att de måste förbjudas.

Att föra in det humanitära perspektivet ses av många som ett viktigt steg mot nedrustning. 78 av knappt 100 länder skrev under. Flera av dem som inte skrev på är länder som själva har kärnvapen. Att Carl Bildt inte skrev under kom som en överraskning för flera av allianspartiernas ledamöter i utrikesutskottet, inte bara folkpartisten Christer Winbäck utan även Dèsirée Pethrus som sitter för Kristdemokraterna kräver en förklaring.

Ekot har också sökt Carl Bildt för en kommentar, hittills utan framgång.

Urban Ahlin är socialdemokrat och vice ordförande i utrikesutskottet och mycket kritisk till att Sverige nu inte har ställt sig bakom uttalandet:

– Det här är ett av de bästa initiativen som har tagits på senare år och jag tycker att Sverige ska vara i ledningen för det arbetet. Men tyvärr har Carl Bildt nedprioriterat nedrustningsarbetet så det här är inte det enda beviset på att Sverige har tappat ledningen i nedrustningsarbetet.

Vad Urban Ahlin bland annat syftar på är att Sverige nyligen lämnade New Agenda Coalition - en nedrustningskoalition som Sverige var en av initiativtagarna till i slutet av 1990-talet. Det är allvarligt tycker Josefin Lind som är informationsansvarig på svenska läkare mot kärnvapen:

– Det faktum att Sverige inte har initierat eller annonserat några nya nedrustningssamarbeten eller andra nedrustningsinitiativ är väl det som är mest oroväckande i samband med det här utträdet. Det ger en tydlig indikation på att Sveriges regering i dag inte prioriterar nedrustning av kärnvapen utan har andra intressen, säger Josefin Lind.