Halland

Fortfarande kritiskt läge för bina

1:27 min

Vart femte bi har dött i år på grund av den kalla och långa vintern och våren, och det finns halländska biodlare som förlorat alla sina bin. Fortfarande är det låga temperaturer och minus på nätterna, vilket fortsätter göra det svårt för bina.


– De längtar efter sol och värme och vill ha värme. Jag tror inte man kan blåsa över faran ännu, för det är dåligt med nektar för bina, säger Eva Castell som är biodlare och ordförande i Södra Hallands biodlarförening.

Är det så att bin dör fortfarande?

– Ja, i brist på mat. Om man inte kan hjälpa till att stödutfordra.

Hur har dina bin klarat vintern?

– Jag invintrade 16 samhällen och av dem var det två som hade dukat under när jag tittade för ett tag sen, efter det har något samhälle till fått lämna in. Så en femtedel av mina samhällen har dött. Och jag har hört med biodlare som har mist 100 procent av sina samhällen, då är det inte roligt.


Det är inte bara den
kalla och långa vintern ovåren i år som nu slår hårt mot bisamhällena. I juli-augusti i fjol, när de bin föddes som ska övervintra och sedan få igång samhället igen, blev pollenet näringsfattigt på grund av allt regnande. Och det gav också vinterbina sämre överlevnadschans.

Kan det bli brist på honung i år?

– Det skulle jag mycket väl kunna tro att det blir.

Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se