Sorokins fiktion blir allmter trolig rysk framtid

2:03 min

Den ryske författaren Vladimir Sorokin kommer under maj ut på svenska med romanen "Snöstormen". Det är den fjärde boken av Sorokin på svenska och han är idag en av Rysslands mest betydelsefulla författare både i hemlandet och internationellt. Kulturnytts Fredrik Wadström har träffat Vladimir Sorokin i Moskva och bland annat talat om hur hans böcker uppfattas som kommentarer till den politiska utvecklingen i Ryssland.

- Så fort de antar någon ny idiotisk lag eller fängslar någon ringer mina vänner och säger: Volodja, det är ju precis som det du skriver, berättar Vladimir Sorokin.

Framför allt är det romanen "I det heliga Rysslands tjänst" från 2006 som uppfattats som en kritik mot politiken under president Vladimir Putin. Också romanen "Snöstormen", som nu kommer på svenska, utspelar sig möjligen i samma brutala framtidsmiljö där en envåldshärskare förvandlat Ryssland till ett gammaldags feodalsamhälle. Men i "Snöstormen" fastnar huvudpersonerna i ovädret och har svårt att förstå vad som händer runt omkring dem. Också det är en bild av dagens Ryssland, tycker Vladimir Sorokin.

Det senaste årets allt hårdare ryska politik med rättsprocesser mot oppositionella, nya repressiva lagar och den uppmärksammade fängelsedomen mot konstnärsgruppen Pussy Riot ser Sorokin som ett uttryck för paranoja. För varje ny sådan här händelse framstår Ryssland i allt sämre dager och det är svårt att hitta någon logik, säger Vladimir Sorokin.

- Situationen i Ryssland just nu är ett symtom på att makten inte är särskilt säker på sig själv, säger Vladimir Sorokin.

När det gäller den framtidsbild som han målat upp i flera böcker, från romanen "I det heliga Rysslands tjänst" och framåt, så är det särskilt en detalj han tycker håller på att infrias. I Sorokins fiktion är Ryssland omgärdat av en gigantisk mur mot omvärlden.

- Ryssland rör sig allt längre bort från Europa och mot det förflutna, säger han.