FALUN

Zero Wast-rörelsen vill minska sopberget

1:17 min

Vi måste konsumera mindre och sluta slänga så mycket sopor. Det är budskapet i en global rörelse som kallas Zero Waste. I helgen hålls en kurs i Falun.

Sandra Kinnaman Nordström och Gayathri Rathinavelu håller i kursen på Lindsbergs kursgård utanför Falun, en kurs om hur vi kan få ett hållbart samhälle.

– I Sverige konsumerar vi ju som om vi hade tre jordklot, och jag tror att alla har ganska bra koll på att vi bara har ett jordklot. Så vi måste ju alla ställa om våra beteenden så att vi anpassar hur vi lever till det enda jordklotet som vi har, säger Sandra Kinnaman Nordström.

Sandra Kinnaman Nordström bor i ett kollektiv på Lindsbergs herrgård, och Gayathri Rathinavelu är där lite till och från. De visar hur hur de jobbar med att återvinna alla sopor dom samlar på sig i huset.

– Här är vårt lilla återvinningsrum som det ser ut idag. Här har vi massa stora plastkärl som har massa fina skyltar som det står allt från ofärgat glas på till färgat glas, plast och så vidare.

Och i helgen kommer ungdomar från hela landet till kursgården för att lära sig mer om hur vi minskar vårt avfall.

– Hur kan jag se till att mitt sammanhang blir Zero Waste, där jag bor, min skola eller den arbetsplats jag verkar på det är vad kursen tar upp, förklarar Gayathri Rathinavelu.

Har ni några enkla konkreta tips till folk om hur man kan minska sitt avfall?

– Välj hur du konsumerar och köp medvetet. Tänk till flera gånger innan du går och köper något nytt, går det att laga saken du redan har, går det att byta den med någon, eller går det att handla det du behöver second hand?