"Barnläkaren" kämpar för upprättelse

2:18 min

Den läkare som stod inför rätta misstänkt för att ha dödat ett svårt sjukt spädbarn med en överdos narkosmedel, och som sedan friades, kämpar nu för upprättelse. Hon har anmält rättsläkare och åklagare till Justitiekanslern, JK, eftersom hon menar att den juridiska processen inte var rättsäker.

– Det var gräsligt. Jag tror inte att någon kan förstå hur det känns att bli jagad. Det var ganska skönt att det blev "barnläkaren" eftersom jag inte är barnläkare. Så titeln var bra, men tiden var förfärlig, säger hon.

"Barnläkaren" som hon kom kallades i medierna är i själva verket narkos- och intensivvårdsläkare. Hösten 2008 vårdade hon en svårt sjuk flicka på Barnintensiven på Astrid Lindgrens Sjukhus i Solna.

Flickan var mycket för tidigt född och var svårt hjärnskadad efter en hjärnblödning.

En obduktion efter att flickan avlidit visade höga halter av narkosmedel, som enligt rättsläkaren bara kunde bero på en extrem överdos i nära anslutning till dödsfallet.

Men efter 2,5 års förundersökning friades läkaren av en enig domstol. Rätten underkände analysen av blodprovet.

Det ansågs inte tillförlitligt, och läkaren hade enligt rätten inte gjort något fel.

Efter den långa rättsprocessen kämpar läkaren i dag för upprättelse.

Hon har anmält både rättsläkare och åklagare till Justitiekanslern. Den juridiska processen var inte rättssäker, menar hon.

– Ingen annan ska behöva råka ut för det här förfärliga som jag gjorde. Vi måste kunna lita på att Rättsmedicinalverket inte gör fel. Vi måste kunna lita på att åklagare och poliser inte förnekar vad de gjort. Annars har vi ingen rättssäkerhet här i landet, säger hon.

Läkaren vill också ha skadestånd för de år hon var oskyldigt utpekad.

– Jag kommer alltid att vara märkt av detta, det här är något jag måste bära med mig. Det är klart att jag vill ha ersättning, för det är tungt att bära.