Kriminalitet i livsmedelsindustrin allt vanligare

1:57 min

Stora pengar finns att tjäna på svarthandel och ommärkning av varor. Hästköttskandalen är bara ett exempel på att kriminalitet inom livsmedelsindustrin är ett allt större problem i Europa.

– Matindustrin är en lukrativ marknad och jämfört med droghandeln så är ju inte alla beroende av droger. Men mat och dryck det behöver vi alla, säger Chris Vansteenkiste på Europol.

Matkriminaliteten som Europol arbetar med handlar om allt från ommärkning och smuggling, till mat som tillverkats på ett olagligt vis och kan innehålla skadliga ämnen.

Europol genomför tillsammans med myndigheter i EU-länderna razzior med tillslag i hamnar, lagerlokaler och matproducenter och nu förbereder man sig för en stor gemensam sådan och intresset bland de olika länderna att delta är större än tidigare enligt Europol.

Kaliber har granskat handeln med hästkött i Europa. Och kan visa hur hästar blir stulna och hur sjuka antibiotikabehandlade hästar kan hamna på styckborden och hur fredade vildhästar blir till kött.

Det var bland annat hästkött från Rumänien som märktes om till nötkött i den så kallade hästköttsskandalen. Rumänien har sedan EU-inträdet fördubblat sin export av hästkött till andra EU-länderna.

Europol arbetar just nu på uppdrag av flera länders regeringar att utreda ommärkningen av hästkött och inspektör Chris Vansteenkiste berättar att det säkert sker mycket i det dolda inom matindustrin som vi ännu inte känner till då frågan är ganska ny för dem.

Men de vet hur en del redan kända kriminella nätverk som tex den Italienska maffian också gett sig in i matbranschen.

– I värsta fall kan brotten leda till att människor dör. Som i Tjeckien förra året då fler än 30 människor dog när de druckit alkohol som var något annat än vad som stod på etiketten, säger Chris Vansteenkiste på Europol.