Regeringsduglighet hett ämne i partiledardebatt

1:11 min

En lång rad politikområden diskuterades under kvällens partiledardebatt i Sveriges television. Det hettade till lite extra när moderatledaren Fredrik Reinfeldt och socialdemokraternas Stefan Löfvén bedömde varandras regeringsduglighet.

Så här replikerade Löfvén när Reinfeldt ansåg att ett eventuellt samarbete mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, i en regering, skulle leda till skattehöjningar.

– Du, bekymra dig mer om din kant. Det här fixar jag. Vi har lagt 15-16 budgetar tillsammans. Vi har lagt en del budgetar under 90-talet, tillsammans med Centerpartiet. Vi har klarat av blocköverskridande överenskommelser på en rad områden, försvaret, skatter, pensioner, You name it. Vi kan regera, vi kan göra upp.

– När Stefan Löfven sa att "vi" har regerat förr, så, bara så att vi klarar ut det - Jonas Sjöstedt hamnade visst utanför här. Det är ett av kvällens första besked. Allt som Jonas Sjöstedt säger räknas alltså inte.

– Men Reinfeldt, varför står du här och lägger hela diskussionen om drygt ett år?

– Därför att jag känner att det är viktigt, eftersom du just sagt att du skulle ordna det, så undrar jag om du också gör det. Att du är tydlig mot svenska folket eftersom du inte har varit tydlig. Då kan du ju inte säga "vi", om du inte berättar vad du menar med det.

– Jag säger Fredrik Reinfeldt, att Socialdemokraterna har lång erfarenhet av att regera detta land. Vi kommer att göra det igen.