Mordrättegång mot nynazist inleds i Tyskland

2:20 min

I dag, i München, börjar rättegången mot den tyska nynazisten Beate Zschäpe som står åtalad för tio mord, varav nio på invandrare, mellan 2001 och 2007.

Hon är den enda överlevande i den nynazistiska terrorgruppen NSU som avslöjades hösten 2011.

Ytterligare fyra personer som på olika sätt ska ha hjälpt NSU står också åtalade. Rättegången är den mest uppmärksammade i Tyskland på flera decennier.

– Enligt åtalet är Beate Zschäpe en medgärningsman, en fullvärdig medlem i det dödskommando som NSU såg sig som och därmed också ansvarig för de fruktansvärda dåd som man planmässigt genomförde, säger den tyske riksåklagaren Harald Range.

Eftersom Zschäpe är åtalad som medgärningsman kan hon också åtalas för tio mord, trots att hon inte fysiskt varit på plats.

Den nynazistiska terrorgruppen NSU avslöjades i november 2011 efter att de två andra medlemmarna i NSU begått självmord efter ett misslyckat bankrån.

Några dagar senare överlämnade sig Zschäpe till polisen, som i den utbrända lägenhet som trion haft som gömställe, sedan fann mordvapnen som använts vid de tio morden samt bland annat flera bekännelsefilmer där gruppen tog på sig morden. Morden hade fram tills dess utretts som bland annat kriminella uppgörelser i invandrarmiljöer.

Zschäpes advokater kommer dock försöka övertyga domstolen om att hon inte kände till NSU:s mordplaner och därför inte kan ha gjort sig skyldig till mord. Och bland tyska rättsexperter går meningarna isär om hur starkt bevisläget egentligen är.

– Bevisläget mot Zschäpe är bra i vissa fall, sämre i andra, säger till exempel advokaten Mehmet Daimagüler, som i rättegången företräder en av de mördades anhöriga.

Zschäpe har hittills tigit sig igenom hela utredningen och väntas inte yttra sig i domstolen heller.

Intresset för den efter bråk om fördelningen av medieplatserna tre veckor försenade rättegången, är mycket stort och redan i går kväll var det fullt medialt pådrag framför domstolsbyggnaden här i centrala Munchen.

Eftersom NSU-utredningen också avslöjat många pinsamma myndighetsmisstag under de 13 år som NSU höll sig gömd har fallet också skakat om förtroendet för det tyska rättsväsendet.

Flera av de anhörigas advokater sa också på en presskonferens här i München i går att rättegången också måste försöka ge svar på frågor som varför och hur mordoffren valdes ut och om det fanns ännu fler medhjälpare. Man vill också ha svar på frågan hur det kom sig att NSU kunde mörda under så pass många år utan att avslöjas.

Processen i München kommer ta lång tid, vissa menar upp mot ett och ett halvt år och Beate Zschäpe riskerar livstids fängelse om hon döms för mord.