Ökat försvarsanslag tas upp i höst

2:14 min

Det kan bli mer pengar till Försvarsmakten och de kan komma tidigare än vad regeringen tidigare diskuterat som möjligt. Det framkom när SVT:s Agenda hade partiledardebatt i går kväll.

Så här sa moderatledaren statsminister Fredrik Reinfeldt när försvarets ekonomi var uppe till debatt.

– Jag är beredd att i höstens diskussioner med Alliansen tillföra mer resurser till försvaret, för att vi gradvis ska kunna säkra att vi gradvis ska kunna få den här förmågan. Jag är övertygad om en sak; De rödgröna vill mindre.

Den kritiken och mer därtill om att Socialdemokraterna ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet rustat ned försvaret gillade inte socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag tycker det är lite tråkigt att du tar den tonen, Fredrik Reinfeldt, för att i den här frågan, försvarsfrågan, måste vi hitta blocköverskridande, starka, långsiktiga överenskommelser. 

Det statsministern sade om försvarsbudgeten innebär att ökade anslag i någon form ska diskuteras i höst. Det kan alltså bli mer pengar innan nästa stora försvarsbeslut år 2015. Men mer detaljerad än så var inte Reinfeldt. Efter debatten hade han bara ett mycket kort svar.

– Ja, vi återkommer i höstens budget.  

Tv-debatten spände över en lång grad frågor, från jämställdheten över skatterna och skolan till miljön. Jobben var förstås ett stort ämne och efteråt tyckte båda  ledarna för de två största partierna att de tagit hem jobbfrågan. Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker att vi visat att vi vill göra mer för att skapa jobb och att oppositionen är väldigt isärdriven.  

Stefan Löfven var än säkrare - hans parti dominerar jobbfrågan, tycker han.

– Det har vi gjort länge - det är så, det här är den socialdemokratiska frågan nummer ett, och det har vi gjort ett tag.

När regeringsfrågan dök upp i debatten hettade det till. Fredrik Reinfeldt anklagade Stefan Löfven för att inte vara tydlig med hur hans framtida regering ska se ut vid en valvinst. Varför nämnns inte Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, undrade REinfeldt.

– Allt det Jonas Sjöstedt säger räknas alltså inte..

– Men Reinfeldt, varför står du här och lägger hela diskussionen och det som ska hända om drygt ett år...

– Nämen, det är - eftersom du just har berättat att du skulle ordna det, så är det ju bra att du också gör det och är tydlig mot svenska folket, eftersom du inte har varit tydlig.

Det ledde till en livlig debatt. Men regeringsfrågan dök inte upp igen. Inte konstigt med en så splittrad opposition, menade Fokpartiledaren Jan Björklund.

– För att i skattefrågan som är helt avgörande för att de ska kunna betala alla sina löften, så vill dom höj... Alla vill höja skatterna, men alla vill dom höja olika skatter och det funkar ju inte, sa Björklund.