”Som en örfil mot yttrandefriheten”

7:01 min

I dag spelar Tre Kronor mot Vitryssland. I samband med matchen kommer det att demonstreras mot att Vitrysslands förra flagga förbjudits på arenan.

Det var i fredags, när Vitryssland mötte Slovenien, som några vitryska fans viftade med landets förra flagga. Den som den vitryska oppositionen använder och den som diktatorn Alexander Lukasjenko förbjudit. 

Fansen avvisades från arenan, eftersom Svenska ishockeyförbundet inte heller godkänner den.

Enligt Isabel Sommerfeld, som anordnar demonstrationen, anses flaggan som legitim av många, eftersom den avskaffades 1995 i en så kallad fuskomröstning.

– Folk i Vitryssland är otroligt upprörda. Det är som en örfil mot yttrandefriheten. De två som blev utsläpade av vakter säger att det påminner om hur de behandlas i sitt land. Man hamnar i fängelse och blir torterad där om man har flaggan. Det är en diktatur! Folk har försvunnit och kidnappats.

Christer Englund, ordförande för Svenska ishockeyförbundet, förklarar varför flaggan är förbjuden:

– I de stadgar och regelverk som finns i den internationella hockeyn får inte rasistiska, politiska eller sexistiska budskap förekomma. Vi är en icke-politisk organisation. Alla nationer har en offentlig flagga och det här är inte en offentlig flagga. Därmed anses det här som en politisk manifestation.

Vitryssland brukar kallas Europas sista diktatur och nästa år ska ishockey-VM spelas där, något som kritiserats av många. Isabel Sommerfeld anser inte att hockey-VM bör spelas där. Christer Englund håller inte med.

– Idrotten ska inte blanda in politik i sitt sätt att driva idrott.
– Jag tycker redan förbundet gjort ett politiskt ställningstagande, i linje med diktatorns, säger Isabel Sommerfeld.