Bildt svarar på kritiken i Ring P1

4:32 min

Utrikesminister Carl Bildt får skarp kritik för sin hållning i det internationella arbetet mot kärnvapen. Alldeles nyss svarade Carl Bildt på kritiken genom att ringa Ring P1.

På en FN-konferens valde Carl Bildt att inte ställa sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl som de allra flesta närvarande länderna skrev under, och därav kritiken. Ekot har tidigare sökt Carl Bildt i flera dagar, men det var i Ring P1 han valde att medverka.

– Jag sitter på mitt rum på utrikesdepartementet i Stockholm och jag såg på Twitter att Ring P1 tänkte ta upp den här frågan. Och då tänkte jag: ”Då ringer jag väl”.

Alexandra Pascalidou: Vad bra att du förklarar! För vi undrar?

– Egentligen är inte det här en stor sak. Även om Ekot gjort det till en stor sak. Vi bedriver ett seriöst arbete när det gäller kärnvapennedrustning. Just det där uttalandet är ett stickspår, som inga mer seriösa länder har engagerat sig i.

Strider inte det här mot alla humanitära riktlinjer? Vi är ju en fredsnation.

– Vi är en fredsnation och därför ska vi vara seriösa i vårt nedrustningsarbete och försöka att uppnå det vi kan uppnå. Vi strävar efter en värld helt utan kärnvapen, men den världen ligger relativt långt borta. Vi måste åstadkomma det som går att åstadkomma. Det handlar bland annat om att reducera taktiska kärnvapen.

Menar du att det här är en slags taktik?

– Det är att försöka uppnå det som går att uppnå. Jag skulle egentligen vilja avskaffa alla krig, men så fungerar inte världen. Vi måste bli en seriös aktör.

Så seriösa aktörer är inte emot kärnvapen?

– Jo, de arbetar för en värld utan kärnvapen, men inte alla. Men hur tar man de konkreta stegen dit? Då är det bland annat provstoppsavtal som gäller. Och att lösa de problem som finns. Iran-frågan till exempel. Det kräver försiktig diplomati.

Du anklagas för att ha andra intressen än att prioritera nedrustning? Vad är det för intressen?

– Ingen aning. Fråga de som säger det. Jag har inte sett det.

Att inte skriva på ett förbud mot kärnvapen låter som att kriga för fred.

– De olika stegen är viktiga. Sverige har aldrig varit för ett förbud mot kärnvapen, någonsin. Det får man inte respons för. Vi kan få respons för det vi faktiskt försöker uppnå, provstoppsavtal, reduktion av taktiska kärnvapen och Iran-frågan. Att åstadkomma konkreta förbättringar i den värld vi lever i. Sedan kan jag tycka att vi ska förbjuda alla krig och all ondska. Men vi måste bedriva en seriös och realistisk utrikespolitik.

Vi tackar så mycket. Ha en bra dag!

– Detsamma. Solen lyser!