P4 Direkt

MC-olyckan satte Erik, 24, från Skövde i rullstol för resten av livet

15 min

År 2006, samma år som Erik Agnar skulle fylla 18 år så var han med om en MC-olycka. Erik vaknade upp bakom ett lastbilsdäck med ansiktet ner i asfalten, bredvid låg hans motorcykel.

Erik skulle precis köra om en lastbil när lastbilschauffören gjorde en hastig sväng utan att se att Erik befann sig bakom. Den hastiga svängen gjorde att Erik körde rakt in i sidan på lastbilen och blev förlamad från bröstet och nedåt.

– När jag vaknade upp på maken så var det som att vakna ur en mardröm, jag visste inte riktigt var jag var någonstans. Jag försökte resa på mig men det gick inte, jag kände att det brände i ryggen och tänkte tanken att jag kanske hade blivit förlamad, säger Erik.

Erik fick tillbringa sex månader på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Där hade han mycket tid att tänka över sin framtid, han hade tidigare bestämt sig för att utbilda sig till elektriker men började tänka om. Istället bestämde han sig för att läsa till lärare och nu föreläser han även om motorcykelolyckor.

– Jag är trött på att alla alltid tror att det är motorcyklistens fel. Det gäller att vara uppmärksam på all trafik när man är ute och kör, faran kan vara framme snabbare än vad man tror, säger Erik.