Färre svenska kvinnor ammar

7:51 min

Allt färre kvinnor väljer att amma sina barn, visar siffror från Socialstyrelsen. Amningen är nere på den lägsta nivån på 20 år, rapporterar .

Madeleine Davidsson var tveksam till amning redan under graviditeten, just för att hon ensam skulle ha hela ansvaret för maten. Men hon ville ändå göra ett försök och började därför amma, trots sina farhågor.

– Jag ville ju ge det en chans. De första dagarna var jättejobbiga. Jag fick sår på bröstvårtorna, säger hon till Studio Ett.

Hon var både ledsen och frustrerad och kände till slut att situationen blev ohållbar.

– Det är många åsikter, men det var faktiskt skönt att sluta amma.

Av barnen som föddes 2010 ammades närmare 97 procent vid en veckas ålder. 67 procent ammades fortfarande när de var två månader gamla. Men internationellt sett är ändå amningsfrekvensen i Sverige hög.

Madeleine tycker att det var synd att hon fick så lite information från mödravården kring alternativen till amning.

Förklaringen till den knapphändiga informationen är att Sverige 1981, genom Världshälsoorganisationen och Unicef anslöt sig till en internationell kod för att begränsa marknadsföring av bröstmjölksersättningar.

Det innebär även att svensk hälso- och sjukvårdspersonal har begränsningar när det gäller att informera om modermjölksersättning i kontakten med föräldrar. Det ingår inte i barnmorskornas uppdrag att informera om alternativen och de gör det endast om föräldrarna frågar själva.

I Norge rekommenderas mammor att helamma sina barn i ett helt år, till skillnad från i Sverige, där man rekommenderar ett halvår.

För Helene Berg Hansen är amning en naturlig sak, som hon tycker förstärker närheten till barnet.

– Vi ligger och myser i sängen innan vi går upp.

Hon tycker att det är synd att amningen minskat i Sverige, men menar att föräldrar ändå borde bli informerade om att det finns alternativ.

Forskningen visar att barn som ammats har lägre risk att bli överviktiga, få högt blodtryck och diabetes som vuxna, enligt Socialstyrelsen.