Svenskarna allt mer skeptiska till EU och euron

3:16 min

Svenskarnas förtroende för både EU och euron sjunker. Det visar en rapport från SOM-institutet som presenteras idag. Bara nio procent av svenskarna vill ha euron som valuta, och endast 42 procent är för det svenska medlemskapet.

Folkpartiet är mest EU-positivt av riksdagspartierna, och partiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton tror inte att det minskade stödet är något bestående.

– Jag tror att den här nedgången är övergående. Det kommer att ta några år, men när man ser att den ekonomiska utvecklingen har stabiliserat sig i Europa, så är jag övertygad om att vi kommer tillbaka till de gamla opinionssiffrorna. Det är ju också så att det finns ingen idag i Sverige, bland de stora politiska partierna, som försvarar det svenska EU-medlemskapet och Europasamarbetet. De hukar väldigt mycket, moderaterna och socialdemokraterna. Det finns en brist på politiskt ledarskap. Det är egentligen bara mitt parti, Folkpartiet, som står upp för Europa-samarbetet idag, säger Carl B Hamilton.

SOM-institutet i Göteborg har mätt svenskarnas åsikter om olika aspekter av EU. De har ställt frågor om allt ifrån förtroendet för EU-parlamentet till hur man tycker att medlemskapet har påverkat Sveriges alkoholpolitik.

Och sedan eurokrisen började 2010 har alla förtroendekurvor pekat neråt för EU i SOM-institutets mätningar. I den här nya mätningen är inte längre en majoritet av svenskarna positiva till EU. Bara 42 procent svarar att de i huvudsak är fördet svenska medlemskapet. 2010 var den siffran 53 procent.

Och stödet för euron har inte varit så lågt som nu sedan SOM-institutet började sina mätningar. Nu är det bara nio procent av svenskarna som vill ha euron som valuta. 2010 var det 28 procent.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och en av SOM-institutets ledare, säger till Ekot att han ser den ekonomiska krisen i EU som orsak till det fallande stödet för euron och EU-samarbetet.

– Svenska folket är lätt opportunistiskt, som många andra folk är, och just nu får EU en stor del av skulden för den nuvarande ekonomiska krisen - EU och euron - och då drabbas opinionsstödet i Sverige, säger Sören Holmberg.

Men Folkpartiets Carl B Hamilton tror att Sverige kommer gå med i euro-samarbetet till slut, även om det kommer dröja ett antal år.

– Ja i sinom tid, när man har rett ut alla de här kriserna, och det kommer ju ta ett antal år. Man kan ju säga lite cyniskt att när länder som idag är krisländer blir lite mer lika Sverige och Tyskland och Nederländerna, så tror jag att även stödet för euron kommer vara större i Sverige. Och så småningom tror jag att vi kommer att finna att det är bättre att vara med än att stå utanför. Det är ju ändå så att om några år så kommer alla länder runt Östersjön, utom Sverige och Ryssland, att vara med.

Folkpartiet är idag det svenska parti som är mest EU-positivt. Men att svenskarnas förtroende för det europeiska samarbetet sjunker, tror inte Carl B Hamilton är någon nackdel för hans parti.

– Nej faktiskt inte. Jag tror att det finns en ganska stor kärna av människor som när de tänker efter, ser lite mer långsiktigt och lyfter blicken, är väldigt säkra på att Sverige ska vara med i Europeiska Unionen, och vara med och reparera och förbättra unionens funktionssätt. Det är många saker förutom den ekonomiska aspekten som gör att Sverige bör delta och vara aktivt i Europasamarbetet.