Birgitta Ohlsson: "Vi hymlar inte om euron"

1:27 min

EU-minister Birgitta Ohlsson är bekymrad över det rekordlåga förtroendet för EU och euron. Trots det vill hon att Sverige på sikt ska införa euron även i Sverige.

– Ja, vi i Folkpartiet kräver inte någon euroomröstning i dag, i morgon eller i övermorgon. Men vi hymlar inte med att vi tycker att i framtiden så ska euron vara också Sveriges valuta, säger Birgitta Ohlsson.

SOM-institutets* rapport visar också att det nu är en minoritet, att bara 42 procent är för det svenska EU-medlemskapet.

Och EU-minister Birgitta Ohlsson är självkritisk och menar att hon som minister och andra politiker har ett ansvar för att det ser ut som det gör.

– Dels så tror jag att det måste bli mera debatt. Och där är det upp till oss politiska partier att diskutera och debattera EU-frågor mera och visa hur de påverkar oss i vår vardag, i enskilda människors vardag. Där har vi en hemläxa att göra.

Marita Ulvskog, som är europaparlamentariker för Socialdemokraterna, har en förståelse för att förtroendesiffrorna för EU och euron är så låga

– Ja, men det är ju klart. Det vore ju väldigt konstigt om människor hade förtroende för ett samarbete som de bara ser som ett krissamarbete, ständiga kriser ständig oförmåga. Man kan inte ha både Grekland och Tyskland inne i samma valutaunion utan att man skapar en väldigt hård politisk union, och det är människor inte beredda att göra. Att lämna i från sig så mycket självbestämmanderätt.

*SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.