Unga är skyldiga allt mer pengar

1:24 min

Unga drar på sig allt större skulder. Bara de senaste två åren har summan som unga svenskar är skyldiga till Kronofogden ökat med 100 miljoner kronor.

– Det känns för jävligt, för man kan ju inte få lägenhet när man har skulder. Det blir väldigt svårt, säger 20-årige Dennis som har en skuld hos Kronofogden. 

Som för många andra unga med skulder började det med ett mobilabonnemang som Dennis köpte spel med och som kompisarna busringde från. Första fakturan var på 20 000 kronor.

– Och så kunde inte jag betala den, så gick den till Kronofogden, och nu ligger den på 54 000 kronor.

Dennis är en av drygt 40 000 unga mellan 18 och 25 år som har skulder hos Kronofogden. Den totala skuldbördan har ökat med 100 miljoner kronor sedan 2010, och det bekymrar Robert Olsson som jobbar förebyggande på Kronofogden:

– Det är ju inte bra för individen. När man hamnar här så drar man på sig betalningsanmärkningar och en betalningsanmärkning gör det ju svårt att till exempel hitta sin första lägenhet, teckna ett telefonabonnemang eller någonting sådant, säger Robert.

Det är svårt att hitta ett svar på varför skulderna ökar. På Kronofogden ser man att många unga vet för lite om sin privatekonomi och hur det funkar med lån och villkor.

Som det är just nu har Dennis inga pengar över till skulden. Han lever på socialbidrag och praktiserar som trädgårdsarbetare medan han söker jobb för att kunna betala tillbaka pengarna.

– Jag får väl börja lägga undan lite pengar i månaden.

Har du kunnat göra det nu?
– Nej, jag har väldigt ont om pengar.