När Carl Bildt ringde till "Ring P1!"

Ekots reporter Katarina Helmerson har nu på eftermiddagen intervjuat Carl Bildt om hans inställning till en internationell markering mot kärnvapen. Detta efter att vi sökt utrikesministern i frågan nära en vecka, och efter att ministern valt att i stället kontakta ”Ring P1”.

Ekot kunde i morse berätta hur Bildt kritiseras efter att inte ha ställt sig bakom ett uttalande om förbud mot kärnvapen av humanitära skäl på en FN-konferens. Det inslaget skulle givetvis blivit bättre om Carl Bildt valt att svara på Ekots frågor. Vi erbjöd Bildt att svara på frågorna vid upprepade tillfällen under förra veckan.

Bildt avböjde och hänvisade, via sin pressekreterare, till tidsbrist.

Men i morse fanns uppenbarligen tid. Men Bildt valde då att inte ringa tillbaka till den reporter som gjort grundresearchen och var påläst i frågan, utan till en annan redaktion i Radiohuset.

Det är bekymmersamt, inte för att ”Ring P1!” tog emot samtalet och intervjuade Bildt. Alexandra Pascalidou är en skicklig programledare och journalist, och redaktionen gjorde en självklar nyhetsvärdering. Redaktioner, oavsett om de finns i samma eller i konkurrerande mediehus,  kan inte styras av en inbördes lojalitet. Vi fattar självständiga beslut.

Det är bekymmersamt därför att ett departement väljer vem man vill svara, och aktivt prioriterar bort den som haft tid och möjlighet att sätta sig in i ett ämne och formulera frågor i lugn och ro.

Vi såg flera exempel på det under den så kallade Saudiaffären. Reportrarna BG Bodin och Daniel Öhman prioriterades ofta helt bort av makthavare, eller fick intervjuer vid senare tillfällen, trots att de ställt frågorna först och kunde ämnet som inga andra.

Nu har Carl Bildt pressekreterare Erik Zsiga ringt och bett mig och Ekot om ursäkt. Vi borde fått intervjua Bildt före ”Ring P1”. Zsiga säger sig förstå våra invändningarna, och menar att vi inte ska tolka det som att de genomtänkt vände sig till en annan redaktion.

Jag är glad för samtalet och ursäkten. Det vore oroande om en strategi låg bakom. Jag tror vare sig redaktioner eller makthavare långsiktigt har något att vinna på det. 

Anne Lagercrantz
Ekochef