Friades efter mobilfilm - polisen självkritisk

1:53 min

Två unga män som i både tingsrätt och hovrätt dömts för våldtäkt på en kvinna har friats sedan it-specialister lyckats återskapa en raderad mobilfilm. Enligt en av männens advokater, Björn Hurtig, har filmen varit central för att visa männens oskuld.

– De dömdes ju felaktigt. Min klient har blivit avstängd från skolan. Han har blivit uthängd på nätet och fått betala ett skadestånd, ett stort skadestånd. Hela hans liv har blivit förstört. Så att det har fått en enorm effekt att man inte har skött jobbet ordentligt på polisens it-tekniska enhet, säger Björn Hurtig.

Den 20 sekunder långa filmsekvensen visar hur kvinnan utför oralt samlag på en av männen. Hovrättens bedömning är att det inte förekommer något tvång, vilket i förlängningen gör att man ifrågasätter stora delar av hennes berättelse av vad som faktiskt hände på den privata festen i en lägenhet i Göteborg hösten 2011. Vid tidigare rättegångar har både tingsrätt och hovrätt gått på kvinnans vittnesmål och de i dag 19 år gamla männen har då dömts för våldtäkt.

Jens Ahlstrand, chef för den it-forensiska sektionen på polisen i Västra Götaland, säger att man helt enkelt saknat de tekniska kunnandet för att hitta filmen och beklagar att de själva inte lyckats återskapa filmen.

– Med facit i hand så ser vi ju att hade vi fått fram den här informationen tidigare så hade vi kunnat undvika ett oerhört lidande givetvis, som de här två killarna har blivit utsatta för och även målsägande i det här fallet, säger Jens Ahlstrand.

Annika Boman, åklagare och förundersökningsledare vid de två tidigare rättegångarna då männens dömdes för våldtäkt, säger att hon känner sig bedrövad över att polisen inte hittat filmen tidigare, trots att hon efterfrågat den vid två tillfällen. Men hon är samtidigt skeptiskt till att den gör att kvinnans berättelse ogillas.

– Vad filmen återspeglar, det är en liten del av hela händelseförloppet, som åtalet omfattar. Det man kunde se där, menar jag, motsäger inte det som målsägande har berättat om vad som hänt i övrigt, säger åklagare Annika Boman.