Tråd ska avslöja kläders äkthet

1:33 min

I framtiden kan det bli lättare att se skillnad på märkeskläder och piratkopior. Detta tack vare en ny tråd som är osynlig för blotta ögat men som kan ses i ett speciellt sorts ljus (polariserat). Tråden har tagits fram av Christian Müller, forskarassistent i polymerteknologi på Chalmers.

– Man bygger in ett mönster i en textil. Så man kan inte kopiera och klistra på i efterhand när textilen är färdig, säger Christian Müller.

Enligt Tullverket ökar handeln med piratkopierade varor inom både Sverige och EU. Och ett problem är att det är svårt att se skillnad på märkeskläder och piratkopior.

Men det problemet hoppas Christian Müller kunna lösa med den osynliga tråd han tagit fram. Tråden är gjord av polyetylen och en färgmolekyl som absorberar synligt ljus.

Tråden kan sedan vävas till ett mönster som endast kan ses med hjälp av ett polarisationsfilter, en teknik som Tullverket använder sig av redan idag.

På textilhögskolan i Borås tror att den nya tråden kan komma att revolutionera textilindustrin/modebranschen

Tanken med tråden är att klädföretagen ska skapa sina egna mönster och på det sättet göra det svårare att kopiera deras kläder.