Syrisk vetenskap i din mobil

3:06 min

Maryam var en ung vetenskapskvinna i 900-talets Aleppo i Syrien som konstruerade astrolabier, en slags tidig form av GPS som användes inom astronomi, astrologi och navigering. Hon är huvudperson i en mobilpjäs, alltså en pjäs som både är i din mobil och som styrs av din mobil. Jonatan Järbel drog till Dramaten och tryckte igång Maryam-appen.

Så här låter det när man går runt och lyssnar på mobilteatern Maryam. Regissören och författaren Rebecca Forsberg guidar vår lilla grupp runt. Vi är alla utrustade med en smartphone som spelar upp scener i våra hörlurar. Och man följer en karta på telefonen för att hitta till nästa scen.

”Forget eldelry upperclass people in dusty old theatres” The future of theatre is in your cell phone”

Glöm dammiga teatrar med gamla överklassmänniskor. Framtiden är i din mobil. Så lanserades Rebecca Forsbergs "Antigones dagbok", världens första mobilteater 2011. Efter detta startade Rebecca Forsberg sin trilogi om vetenskapskvinnor i historien, som tidigare handlat om Lise Meitner som forskade om kärnklyvning på 30-talet. Och Ada Lovelace, Lord Byrons dotter, som var världens första programmerare. Och tredje delen är alltså ”Maryam” om kvinnan som utvecklade astrolabium. Regissören Rebecca Forsberg:

- Maryam arbetade med det här med positionering. Och GPS är ju vårt moderna positioneringsverktyg. Och hon gjorde en design som var mindre. Det fanns ju enorma astrolabium. Hon gjorde den tillgänglig så man kunde bära den i fickan vilket är väldigt roligt om man tänker på dagens smartphones.

Gick folk omkring med astrolabium i fickan på 900-talet?
-
Ja! När man läser om den så verkar det vara vanligt för man ville veta när olika högitder var och framförallt när ramadan infann sig så man skulle be åt rätt håll.

Finns det nån likhet mellan Östermalm o Aleppo?
-
Haha, jag har faktiskt inte varit i Aleppo men jag har varit där i bilderna och tittat på det mycket. Och det som skulle vara likt är en stor gågata mot en moské och när jag gick på Birgerjarlsgatan så kände jag att den sluttar ju på samma sätt. Men det pågår ju på fler platser så det är inte specifikt för Östermalm. Det pågår i Kista, Västerås och Luleå.