Nordkorea flyttar robotar

1:27 min

Nordkorea har dragit tillbaka de två missiler som placerades ut på landets östra kuststräcka och som ansågs färdiga att avfyras, säger amerikanska företrädare. Men de varnar också för att missilerna kan aktiveras igen.

Det var när spänningen var som högst på den koreanska halvön för knappt en månad sedan som militärledningen i Pyongyang grupperade två så kallade Musudan-missiler på landets östkust och som ansågs färdiga att avfyras, de har en räckvidd på 3 500 kilometer även om det är osäkert om missilen någonsin testats.

Efter det har spänningen successivt klingat av och flera amerikanska regeringstjänstemän säger nu till olika nyhetsbyråer att de här missilerna har flyttats från sin framskjutna placering.

Robotarna är mobila så de kan återigen bli ett hot men just nu verkar de vara i låg beredskap, det kommer ta en viss tid att få de insatsberedda igen så spänningen i regionen har definitivt minskat.

När det var som mest oroligt höjdes den militära beredskapen på bägge sidor om den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea och USA flög till exempel tunga bombflygplan från det amerikanska fastlandet till Sydkorea för att visa beslutsamhet.

Ett skäl till att Nordkorea sänker garden är sannolikt att den stora militärmanöver som USA och Sydkorea genomförde avslutades vid månadsskiftet.

I dag ska president Barack Obama träffa Sydkoreas president Parl Guen-hye i Vita Huset - och det mötet kommer nu att äga rum i en mycket mer stillsam atmosfär än man kunde tänka sig för några veckor sedan.