Försvunna kvinnor påträffade efter tio år

1:07 min

Tre kvinnor mellan 23 och 31 som saknats i tio år eller mer lyckades i går fly från den man som kidnappat dem i staden Cleveland i USA. En av kvinnorna fick hjälp av en granne att ta sig ur det hus där de hölls fångna och hon ringde till polisen.

– Jag heter Amanda Berry, jag har varit kidnappad och försvunnen i tio år men jag är fri nu, säger kvinnan i nödsamtalet och ber polisen att komma så fort som möjligt.

Amanda Berry kidnappades på sin sextonde födelsedag, för lite mer än tio år sedan, på väg hem från hamburgerrestaurangen där hon arbetade. När mannen som kidnappade henne lämnade huset i går kväll lokal tid försökte hon bryta sig ut. En granne, Charles Ramsey hörde hennes skrik.

– Jag såg en tjej som försökte ta sig ut genom en dörr. Jag frågade vad som pågick och hon sa att hon inte kunde ta sig ut, säger Charles Ramsey.

Grannen säger till tv-kanalen CNN att han hjälpte Amanda Berry att få upp dörren. När dörren öppnades kom hon, ytterligare två kvinnor och en liten flicka ut. De två kvinnorna var Gina deJesus och Michelle Knight som försvann mellan 2002 och 2004, flickan ska enligt uppgift vara Amanda Berrys sexåriga dotter.

Två av kvinnorna försvann bara några kilometer från det vita huset i Cleveland där de nu hittades. Inget är ännu känt om vilket liv de tre kidnappade kvinnorna har levt under tiden som de hållits fångna eller hur den nu gripne 52-årige mannen som bodde i huset har behandlat dem. Utöver mannen har ytterligare två män gripits, de ska vara hans bröder.

Utanför huset har jublande folkmassor samlats. De tre kvinnorna och flickan har förts till ett närliggande sjukhus och uppges må bra. Amanda Berrys familj har publicerat en bild på henne och vad som uppges vara hennes dotter.

I USA är det inte helt ovanligt att försvunna personer återfinns efter många år. Men den här historien är sensationell även för USA.

– Det här är jättebra, sådana här historier brukar inte sluta lyckligt, så vi är väldigt glada, säger Gerald Maloney, en företrädare för sjukhuset där kvinnorna nu befinner sig.

Klockan 15 i dag, svensk tid, ska myndigheterna hålla en presskonferns.