Samhälle

Vill göra brandman könsneutralt

7:26 min

Den som är brandman i Gislaveds kommun kan i framtiden i stället få yrkestiteln handläggare inom samhällsskydd och beredskap.

Många barn drömmer om att bli brandmän när de blir stora. I framtiden kanske de i stället får drömma om att bli handläggare inom samhällsskydd och beredskap.

Men förslaget har mött kompakt motstånd bland brandmännen själva.

Vill inte ha fler för att släcka bränder

Räddningstjänstens chef i Gislaved och Gnosjö, Anders Axelsson, ligger bakom det omstridda förslaget och han tror att detta kan förbättra könsfördelningen bland brandmännen.

– Det är ju en del av det, att avmaskulinusera titelfrågan och öppna upp för en annan tolkning av vad yrket innebär. Men det handlar lika mycket om att hitta människor som finner behållning av att jobba med skadeförebyggande arbete. Om man sedan är man eller kvinna har mindre betydelse. Men vi behöver i alla fall inte fler som söker till yrket för att rycka ut på bränder, vi behöver fler som söker till yrket för att jobba med olycksförebyggande arbete, säger Anders Axelsson.

Fackliga protester

Om Anders Axelsson, chef på räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö, får som han vill kommer kommunernas brandmän snart bli först i landet med den nya titeln - handläggare inom samhällsskydd och beredskap. Enda anledningen till att förändringen inte redan har skett är att ingen, förutom Anders, vill ha den nya titeln och fackföreningen Kommunal har sagt ifrån.

– Det här har skapat en väldig oro och en diskussion bland våra medlemmar. Man känner inte alls igen sig i den här titulaturen. Det handlar ju givetvis för vår del, för Kommunals del, även om en identitet. Att man har en yrkesstolthet som brandman. Vi vet ju att många barn drömmer om att bli brandmän. Jag har svårt att tänka mig att de drömmer om att bli handläggare, säger May-Britt Reljanovic som är sektionsordförande för Kommunal i Gislaved.

Anders Axelsson, det finns uppenbart ett missnöje bland personalen, ändå väljer du att ta den här frågan. Är det så viktigt vad man kallar de som är ute och släcker bränder?

Jag tycker det är viktigt. Vi har under många år brottats med frågan kring prioritering av olycksförebyggande arbete och idag är ungefär 97 procent av de som jobbar inom räddningstjänsten män. Det är något som behöver ändras på.

KOMMENTERA: Är det rätt att byta titel från brandman till handläggare?