Falköping

Sensationellt fynd i Marka kyrka

1:53 min

Sensationella fynd har gjorts i Marka kyrka utanför Falköping där man funnit romanska målningar från 1100-talet. De omfattande och mycket välbevarade målningarna upptäcktes när kyrkan skulle renoveras.

– Vi får ta det lite försiktigt här. Det är dammigt också, säger Åke Abrahamsson som är ordförande i kyrkorådet i Mössebergs församling.

Han kravlar sig upp på byggnadsställningen som sträcker sig upp till taket i den lilla kyrkan i Marka som just nu genomgår en helrenovering. Abrahamsson är en av de som var med och upptäckte målningarna som nu börjat växa fram på väggarna framme vid koret i kyrkan.

De 900 år gamla romanska målningarna, som är bleka men ändå tydliga, har gömts bakom lager av kalkputs som nu har slipats bort i och med att kyrkan skulle rustas upp.

– Det är rätt enastående för att vi trodde inte att det skulle döljas ett så fantastiskt fint måleri under putsen. Det täcker i stort sett samtliga väggar i koret.

I Skara stift finns det liknande målningar i åtta, nio kyrkor men enligt Åke Abrahamsson är de inte lika omfattande som i Marka kyrka där målningarna, som föreställer olika bibliska händelser, funnits gömda i hundratals år.

– Om du tittar här så kan du se en dopscen som jag tror ska illustrera Jesu födelse. Vi var rätt häpna allihop som jobbar med det här när det började växa fram figurer och bilder som inte var kända och inte beskrivna.

Renoveringen kommer att pågå under hela sommaren i Marka kyrka och Åke Abrahamsson tror att fler målningar kommer att upptäckas.

– Det är fortfarande så eftersom konservatorerna jobbar, att vi inte vet i nuläget hur den kompletta väggen kommer att se ut.

Målningarna kommer att genomgå en omfattande restaurering innan renoveringen är klar. Sen kommer det finnas tydlig information i kyrkan som beskriver målningarnas motiv och historia.

När tror du ni öppnar upp kyrkan igen för allmänheten?
– I september eller oktober. Då ska det nog vara färdigt.