Hungerstrejk inne på femte dagen

8:31 min

På flera platser i landet pågår just nu hungerstrejker på asylboenden och utanför Migrationsverkets lokaler. De strejkande hotas av utvisning och har inte ätit sedan i fredags. I Gävle är det sju personer och P3 Nyheter med Kazmierska pratade med en av dem.

I söndags var två av de matvägrande så svaga att de fick föras till sjukhus, men var strax tillbaka utanför Migrationsverkets lokaler för att fortsätta sin protest.

17-åriga Afson är en av ungdomarna. Hon har varit i ett år och åtta månader i Sverige. När P3 Nyheter pratar med henne är hon matt på rösten och vill inte prata svenska, men en tolk översätter.

– Jag och min syster är oroliga att utvisas till Afghanistan, säger hon. Det är ett så religiöst land och vi använder inte sjalen och ber inte.

På plats bland de hungerstrejkande ungdomarna i Gävle finns Anna Jörgensdotter från Asylkommittén. Hon försöker se till att de åtminstone får i sig vätska, men respekterar deras beslut att inte äta.

– Man kan inte behandla barn på det här sättet i Sverige, säger hon. Migrationsverket skulle kunna avbryta det här genom att säga att "Ni får stanna".

Migrationsverkets chef i Gävle, Christian Blackmon, säger att verkets personal regelbundet kollar till ungdomarna och att de har fört samtal med dem för att försöka reda ut om det finns nya omständigheter som skulle kunna ändra utvisningsbesluten.
Om det har kommit fram någon sådan ny information vill han inte säga, men han är tydlig med att hungerstrejken inte påverkar besluten.

– Det går inte att hungerstrejka sig till ett beslut som man önskar, säger han. Vi måste följa den lagstiftning som finns.